FLERTALL: Siv Jensen (Frp), Erna Solberg (H) og Trine Skei Grande (V) har flertall på TV 2s februargallup.
FLERTALL: Siv Jensen (Frp), Erna Solberg (H) og Trine Skei Grande (V) har flertall på TV 2s februargallup. Foto: Cornelius Poppe/NTB scanpix.

Ny gallup: Flertall for regjeringspartiene

Arbeiderpartiet går mest frem etter sjokktall i januar, men er fortsatt langt unna makt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Februarmålingen Kantar TNS har laget for TV 2 viser at Høyre, Fremskrittspartiet og venstre ville fått 87 mandater og flertall på Stortinget dersom det var valg i dag.

Venstre øker mens KrF taper

Tre uker at Venstre gikk inn i Erna Solbergs regjering sammen med Høyre og Fremskrittspartiet, går partiet frem med 1,5 prosentpoeng til 5,8 prosent.

– Det er riktig vei på målingene. Jeg håper det betyr at folk ser at Venstre er villig til å ta ansvar, sier partileder Trine Skei Grande (V).

KrF som har valgt å stå utenfor faller nok en gang under sperregrensen med en tilbakegang på 0,7 prosentpoeng til 3,8.

– Det er ingen kjekk måling det. Samtidig er vi midt i en prosess i partiet vårt, sier nestleder Olaug Bollestad (KrF).

På tre av de fem målingene Kantar TNS har laget etter valget har KrF havnet under sperregrensen.

– KrF skal styre sin prosess selv uavhengig av det som skjer rundt oss, men det er klart at et påvirker oss, sier Bollestad.

Håper KrF snur

KrF samler sentralstyret i mars og landsstyret i april for å diskutere veien videre.

– Så kommer vi til september, så skal vi ta noen valg, sier Bollestad.

Den ferske kulturministeren fra Venstre holder døren åpen og vil gjerne ha med seg KrF i regjering.

– Vi hadde håpet å ha med oss KrF i dette arbeidet, de har valgt annerledes, det må jeg akspetere og så må vi gjøre en god jobb, sier Venstre-lederen

– Tror du KrF vil tjene på å gå inn i regjering?

– Jeg håper velgere verdsetter at partier er villige til å ta ansvar og jeg hadde håpet å ha med oss KrF på det laget, sier Skei Grande.

Kjetil Løset blogger: Tjener på regjeringsmakt

Frem etter sjokktall

I januar fikk Arbeiderpartiet gallupsjokk. Kun en gang siden 1964 hadde kantar TNS målt lavere oppslutning enn 19,4 prosent. Partiet var i fritt fall med en tilbakegang på 6,6 prosentpoeng.

I februar henter partiet tilbake noen av de tapte velgerne. Arbeiderpartiet går mest frem med 4,2 prosentpoeng til 23,6 prosent.

Men bakgrunnstallene er langt fra noen friskmelding for Arbeiderpartiet. Fortsatt er det en lavere andel av partiets velgere fra i fjor høst som vil stemme på partiet enn det er for de andre partiene.

Frp, SV og Høyre tilbake

Fremskrittspartiet går mest tilbake på februarmålingen til 12,0 prosent (-2,8). Bakgrunnstallene viser tilbakegang blant velgere over 45 år.

Tilbakegangen er nesten like stor for SV som i januar fikk sin beste måling siden 2007. Når storebroren på venstresiden går frem går SV tilbake med 2,3 prosentpoeng til 6,3.

Også Høyre går tilbake med 1,4 prosentpoeng til 29,1, som er langt over valgresultatet på 25,0. Høyre er fortsatt landets klart største parti.

Senterpartiet får 11,2 (+ 0,3), Rødt 3,6 (+ 0,6), De Grønne 3,4 (+ 0,8) og andre partier og lister 1,1 (- 0,4). Denne gang svarer folk i gruppen andre partier at de vil stemme på Kystpartiet, Liberalistene, Pensjonistpartiet og De Kristne.

Om målingen

Målingen er laget av Kantar TNS for TV 2 med personlige telefonintervjuer av 985 stemmeberettigede i tidsrommet 29. januar - 5. februar. 80,7 prosent oppgir partipreferanse. Feilmarginen er +/- 1,4 - 2,8 prosentpoeng.

Partibarometeret gir en månedlig oppdatering av styrkeforholdet mellom de politiske partiene i Norge med utgangspunkt i partienes tilslutning ved stortingsvalget i 2017.

Mandatfordelingen er laget ved bruk av TV 2s egen modell for mandatfordeling, oppdatert etter stortingsvalget i 2017.