Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag ble en 39 år gammel mann i retten i Odense dømt til seks måneders betinget fengsel og inndragning av over en halv million danske kroner, for å ha medvirket til spredning av filmtjenesten Popcorn Time.

Mannen, som eier nettsiden popcorntime.dk, har brutt loven ved å ha veiledet danske brukere til å skaffe seg strømmetjenesten, i tillegg til å forklare hvordan man installerer og bruker programmet.

39-åringen har også veiledet brukerne til å unngå å bli tatt av myndighetene for å bruke tjenesten.

Skaper presedens

Saken er den første av sitt slag i Europa, det skriver den danske anklagemyndigheten.

– Aldri tidligere har en person blitt dømt for medvirkning til å legge til rette for bruk av strømmetjenester. Dommen er derfor et viktig skritt i bekjempelsen av ulovlig strømming på internett og vil skape gjenklang i hele Europa, sier senioranklager Dorte Køhler Frandsen fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og Internasjonal Kriminalitet (SØIK) til Anklagemyndigheten.

Køhler Frandsen kaller dommen for «et klart signal til de som sprer ulovlige pirattjenester.» og understreker at slike tjenester stjeler milliarder av inntekter fra filmindustrien hvert år.

– Tydelig signal

Også i Norge har det vært fokus på den omstridte tjenesten. Mandag forrige uke ble det klart at bruksretten til det norske domenenavnet popcorn-time.no blir inndratt til staten.

«Gjennom domenenavnet popcorn-time.no har en ukjent gjerningsperson medvirket til å gjøre åndsverk som filmer og TV-serier for allmenheten uten samtykke fra rettighetshaver,» skriver Økokrim i en pressemelding.

Politiadvokat Maria Bache Dahl i ØKOKRIM sier i pressemeldingen at de som ser på filmer og TV-serier gjennom Popcorn Time må anses for å ha overtredt åndsverkloven.

– Det er et tydelig signal om at opphavsretten også gjelder for filmer og TV-serier som søkes opp, strømmes, lastes ned og distribueres via internett, sier hun.