Vi møter Hong Ga Young midt mellom høye boligblokker i byen Incheon. Den nordkoreanske avhopperen viser oss rundt i nabolaget sitt, som ligger bare et stykke utenfor hovedstaden Seoul. Området vi er i kalles Lille Nord Korea.

Nordkoreansk ghetto

– Det er mange nordkoreanere som bor her. Rundt 1000. Bare i blokken der jeg bor, så er nordkoreanere over, under og på begge sidene av leilighetene min. Alle er fra Nord-Korea, forteller Hong Ga Young oss.

Området betraktes som en nordkoreansk ghetto.

– De siste årene har jeg bare vært med nordkoreanske avhoppere. Det er bra å være her, men vanskelig samtidig, sier hun.

De har til og med flere egne nordkoreanske restauranter. Der serveres spesialiteter som er ganske annerledes enn det som vanligvis serveres i sør. Hong Ga Young tar oss med til en av de.

– Det er en nordkoreansk restaurant, den orginale. Som du ser på bildet, den første retten er tofu og ris, og den andre er kunstig kjøtt med ris. Kunstig kjøtt med ris er den mest populære her, forteller hun.

Rømte i 2012

Hong Ga Young stakk av fra Nord-Korea sammen med søsteren sin i 2012. I Sør-Korea ble de to jentene gjenforent med foreldrene som stakk av da Hong Ga Young var liten. Selv om hun har rømt fra det mange omtaler om et skrekkregime, savner hun ofte hjemlandet og vennene sine. Derfor ble hun glad da Nord- og Sør-Korea gjenopptok dialogen i forkant av OL.

– Da jeg hørte de snakket med hverandre ble jeg veldig rørt, forteller hun og smiler.

Nå gleder hun seg til å se utøverne fra nord og sør komme inn sammen og under felles flagg når OL åpner i Pyeongchang på fredag.

– Jeg føler at å gjøre det, gjør oss til ett Korea, så det er en god idé. Selv om jeg ikke kan være der, så vil jeg se åpningshowet på TV. Det sendes live, sier hun entusiastisk.

Synger for forsoning

Hong Ga Young føler at hun selv får bidra til forsoning. Snart reiser hun til OL-byen. Der skal hun og 20 andre nordkoreanske avhoppere synge sammen med like mange sørkoreanske studenter. Vi spør henne om hun kan synge en av sangene de skal fremføre.

– Her? Å synge her det er flaut, sier hun og ler. Men allikevel begynner hun å synge en sang som er en koreansk versjon av Michael Jacksons «Heal the world» Etter et vers stopper hun og ler. – Jeg glemte teksten, sier hun og ler enda mer.

Håpet om at spenningen og frykten som har preget Koreahalvøya den siste tiden nå blir mindre sørger for at humøret har blitt langt bedre.

– Selv om det ikke er en realitet, i hjertet mitt føler jeg at gjenforeningen allerede har begynt, sier hun.