har bodd i norge i 12 år:

Frykter UDI vil skille henne fra barna

UDI vurderer å sende Fardawsa Yusuf Muuse (32) tilbake til Somalia, mens de tre små barna hennes skal få bli i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Hvordan tror dere det skal gå med barna mine uten mamma? Jeg er ikke enig i at jeg skal reise alene, sier Fardawsa Yusuf Muuse (32) til TV 2.

Fardawsa flyktet fra krig og terror i den sørlige delen av Somalia for 12 år siden. Hun viser TV 2 asyldokumentene, der det framgår at hun skal ha blitt utsatt for tortur i hjemlandet.

To år etter at hun kom til Norge, fikk Fardawsa en sønn. I dag er hun trebarnsmor. Barna Hamza (9), Yusuf (2) og Hawa (1) har norske pass. De er født i Norge og far er norsk statsborger, men mor har ikke oppholdstillatelse.

Fardawsa kan ikke gifte seg med faren, siden det er ulovlig for norske borgere å gifte seg med en person som ikke har oppholdstillatelse, og hun kan ikke søke om familiegjenforening fra Norge.

Rett før jul i fjor kom politiet på døra på mottaket i Drammen.

– Jeg fikk sjokk. Politiet pleier aldri å komme hit. Jeg gjør ikke noe galt, forteller Fardawsa.

De to politibetjentene varslet at Utlendingsdirektoratet (UDI) har startet utvisningssak mot henne fordi hun har bodd på mottak i Norge uten oppholdstillatelse. Utvisningssaken omfatter ikke de tre barna, siden de er norske statsborgere.

FORTVILET: Barna har norske pass, men Fardawsa risikerer nå å bli sendt til Somalia etter 12 år i Norge. Foto: Tommy Storhaug/TV 2
FORTVILET: Barna har norske pass, men Fardawsa risikerer nå å bli sendt til Somalia etter 12 år i Norge. Foto: Tommy Storhaug/TV 2

– Jeg ble redd. Jeg tenker på det hele tiden, når barna ligger i sengen og sover, når jeg ser dem leke, sier 32-åringen.

– Stor frykt blant mødre

UDI startet tilbakekall av oppholdstillatelsen til somaliere, og satte igang utvisningssaker og tvangsretur etter at Justisdepartementet kom med en ny instruks i 2014. I instruksen heter det at sikkerheten i hovedstaden Mogadishu er varig bedret, slik at somaliere ikke lenger trenger beskyttelse.

Det har ført til at flere somaliske mødre er redde at de skal bli skilt fra barna sine, sier lederen for Somalisk Nettverk, Bashe Musse.

– Det er den store frykten, at de blir sendt til hjemlandet og skilt fra sine biologiske barn, og det synes jeg er veldig alvorlig. sier han.

UDI kan ikke kommentere Fardawsas sak på grunn av taushetsplikten, men sier på generelt grunnlag at det blir tatt hensyn til barn i utvisningssaker.

– Generelt sett tar vi hensyn til at folk har barn. Det er et moment vi tar hensyn til, sier Kirsten B. Myhre, som er områdesjef i Utlendingdsdirektoratet (UDI).

– Vil du berolige det somaliske miljøet i forhold til dette?

– Jeg synes absolutt de bør ta det inn over seg at vi vurdere alle saker individuelt.

Men hun bekrefter at utvisningssaker som gjelder mødre med norske barn, kan føre til splittelse av mor og barn.

– Fordi barna er norske borgere, og man kan ikke utvise en norsk borger, sier Myhre.

Dersom en mor blir tvangsreturnert til hjemlandet alene, og far ikke er egnet eller kan ta seg av barnet, kommer barnevernet inn og overtar omsorgen for barnet, bekrefter hun.

28 norske barn på mottak

TV 2 fortalte tirsdag at 28 barn som er født i Norge og har norsk statsborgerskap, er registrert på asylmottak. 23 av barna er under fem år, fire av dem er mellom fem og ti år. Den eldste er 11 år.

Norsk Folkehjelp krever at de norske barna blir flyttet ut av mottakene og blir bosatt i en kommune.

– Vi vet at dette er unger som skal leve livet sitt i Norge. De har rettigheter som norske borgere, og da skal de bo i en kommune, og gå på vanlig skole som alle andre unger, sier generalsekretær Henriette Westrin i Norsk Folkehjelp.

Har du innspill til saken?

Justisdepartementet avviser dette, og viser til at mødre som ikke har opphold har plikt til å reise tilbake til hjemlandet. Departementet vil skille barnet, enten fra mor som skal returnere til hjemlandet, eller fra far i Norge.

– Her er det foreldreansvar. Barna må enten returnere til hjemlandet med mor, eller bli igjen hos den av foreldrene som har statsborgerskap i Norge, sier Frps statssekretær Torkil Åmland i Justisdepartementet.