FRITT FRAM: For disse 14-åringene Axel Gilje, Bo Enroth og Tilman Strande Ekker er det fritt fram for å kjøpe energidrikker med høyt innhold av koffein. Nå vil Forbrukerrådet gjøre det umulig for barn og unge å kjøpe energidrikker.
FRITT FRAM: For disse 14-åringene Axel Gilje, Bo Enroth og Tilman Strande Ekker er det fritt fram for å kjøpe energidrikker med høyt innhold av koffein. Nå vil Forbrukerrådet gjøre det umulig for barn og unge å kjøpe energidrikker. Foto: Ingvild Bruknapp

Vil ha 18 års aldersgrense på kjøp av energidrikker

Matkontrollen (TV 2): I flere land innføres det nå aldersgrense for å få kjøpt energidrikk i butikkene, og Forbrukerrådet ønsker at det samme skal skje i Norge.

Det siste året har salget av energidrikker økt med 30 prosent. Dagligvarebutikkene alene solgte energidrikker for svimlende 1,3 milliarder kroner i fjor.

Energidrikker inneholder store mengder koffein (i gjennomsnitt 32 milligram per desiliter), noe som er merket på emballasjen.

Vil innføre aldersgrense

På grunn av det høye koffein-innholdet er det strenge regler i flere land. I Litauen og Lativa er det 18-års aldersgrense for kjøp av slike drikker. Flere store butikkjeder i England innfører nå 16 års aldersgrense.

I løpet av 2018 skal Livsmedelsverket i Sverige utrede muligheter for å innføre aldersgrense.

Nå vil Forbrukerrådet få 18 års aldersgrense på kjøp av energidrikk også i Norge.

SE HELE REPORTASJEN PÅ MATKONTROLLEN

– Energidrikk er et produkt som ikke er ment for barn og unge. Vi vet nok om de negative sidene ved energidrikk til å si at barn og unge ikke er godt nok beskyttet, sier Gunstein Instefjord, fagdirektør hos Forbrukerrådet.

VIL BEGRENSE: At så store mengder energidrikk blir konsumert av barn og unge, er svært bekymringsfullt, mener Forbrukerrådet. Foto: Ole Walter Jacobsen.
VIL BEGRENSE: At så store mengder energidrikk blir konsumert av barn og unge, er svært bekymringsfullt, mener Forbrukerrådet. Foto: Ole Walter Jacobsen.

– Vi mener det må innføres en aldersgrense på 18 år. I påvente av at vi får en regulering av aldersgrensen, mener vi at bransjen må ta grep og ikke selge energidrikker til barn under 18 år, sier han til Matkontrollen.

– Barn bør ikke få i seg koffein

Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) er også bekymret for det økende forbruket. De er enig med Forbrukerrådet og har tidligere gått ut og sagt at det er behov for en aldersgrense.

– Barn og unge er mer sensitive for koffein enn voksne. Undersøkelser viser at en del barn under 18 år drikker svært mye av det, noe som tyder på at det er for lett tilgjengelig, sier Erik Arnesen, helsefaglig rådgiver i LHL.

Også Folkehelseinstituttet mener at barn og unge bør være forsiktig med energidrikker.

– Koffein kan gi helseplager hvis du drikker for mye. Det er vanedannende og gir effekter på signalveiene i hjernen, sier Trine Husøy som er seniorforsker i Folkehelseinstituttet.

– Det kan gjøre at en får biologiske effekter som for eksempel hjertebank, høyt blodtrykk, angst og skjelvinger, sier forskeren til Matkontrollen.

Spesielt barn og unge er mer utsatt, mener hun.

– Det er slik at jo mindre kropp du har og jo yngre du er, dess større blir problemene. For 14 åringer vil for eksempel to liter energidrikk være et altfor høyt inntak. Får de i seg denne mengden over kort tid kan de få problemer med helsen, sier hun til Matkontrollen.

KAN GI PLAGER: — Barn bør være forsiktig med hvor mye energidrikk de får i seg, sier Husøy i Folkehelseinstituttet. Foto: Renold T. Christopher.
KAN GI PLAGER: — Barn bør være forsiktig med hvor mye energidrikk de får i seg, sier Husøy i Folkehelseinstituttet. Foto: Renold T. Christopher.

På boksene står det at drikken ikke er anbefalt for barn. Det har Kiwi tatt på alvor, og innført 14-års aldersgrense på kjøp av energidrikker i sine butikker.

– Det er fordi både myndigheter, fagpersoner, produsenter og vi i Kiwi er enige om at store mengder koffein ikke er bra for barn, sier Kristine Aakvaag Arvin, kommunikasjonssjef i Kiwi.

Hos Kiwi dukker det opp en melding om å sjekke alder hver gang en høyt koffeinholdig energidrikk blir slått inn i kassen. Er man under 14 år, får man ikke kjøpt.

– Vi går gjerne i dialog med produsentene, myndighetene og resten av bransjen for å se om det er riktig aldersgrense eller om den skal bli høyere, sier Aakvaag Arvin til Matkontrollen.

14 ÅRS GRENSE: Hos Kiwi dukker denne meldingen opp i kassen når noen skal kjøpe energidrikk. Foto: Renold T. Christopher.
14 ÅRS GRENSE: Hos Kiwi dukker denne meldingen opp i kassen når noen skal kjøpe energidrikk. Foto: Renold T. Christopher.

Vil ha tydelige retningslinjer

Kommunikasjonssjef i Coop, Harald Kristiansen, sier at energidrikker er et fullt lovlig produkt å selge til unge i alle aldre.

– Helsemyndighetene i Norge har ikke satt noen begrensninger på salg av energidrikk og derfor selger vi det til kundene som ønsker å kjøpe det, sier han til Matkontrollen.

– Vi synes det er vanskelig å ta på seg rollen som privatpraktiserende helsemyndighet, og bestemme hva våre kunder skal handle eller ikke handle. Den kompetansen og ansvaret ligger hos myndighetene, sier han.

Rema 1000 skriver i en mail til Matkontrollen at de ser utfordringer ved at unge kan kjøpe energidrikk med høyt koffeininnhold.

– Vårt ønske er at norske myndigheter kommer med tydelige retningslinjer for hvordan dette skal håndteres slik at bransjen i sin helhet har en felles plattform, skriver Mette Fossum, kommunikasjonsdirektør i Rema 1000.

Det er ikke aldersgrense for omsetning av næringsmidler, og derfor ikke aldersgrense på energidrikk, skriver Merethe Steen, seksjonssjef i Mattilsynet i en e-post til Matkontrollen.

– Vi følger med på utredningen som skal gjøres i Sverige, og lignende prosesser i andre land, for å se hva de kommer frem til. Samtidig er vi også i dialog med kunnskapsinstitusjoner som er i ferd med å kartlegge inntaket av energidrikker blant barn og unge i Norge. Foreløpig har vi ikke nok informasjon til å konkludere med at aldersgrense er nødvendig, skriver Steen til Matkontrollen.