Tesla-gründeren sendte sin egen Tesla ut i verdensrommet

SpaceX skjøt tirsdag kveld opp verdens kraftigste romrakett, Falcon Heavy. Elon Musks personlige Tesla er med i lasten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Raketten er 70 meter lang og utviklet med tanke på å frakte mennesker til månen og Mars. Men før den tid må raketten testes.

Oppskytingen skulle skjedd klokken 13.30 lokal tid ved Kennedy Space Center i Florida, men ble imidlertid utsatt flere ganger på grunn av ugunstige vindforhold.

Klokken 21.46 føk raketten omsider til værs til full jubel blant tusenvis av oppmøtte.

Tilsvarende jubel var det da rakettene som førte bilen ut i verdensrommet landet kontrollert på bakken igjen. Det betyr at det for første gang er mulig med gjenbruk av oppskytingsraketter, noe som vil redusere kostnadene ved romreiser betraktelig.

Se det historiske øyeblikket øverst i saken!

I lasterommet på raketten står en Tesla Roadster fra 2008, en av SpaceX- og Tesla-gründer Elon Musks private biler. I førersetet sitter en dukke ved navn Starman, iført hvit romdrakt, mens David Bowies «Space Oddity» er en av låtene på bilens spilleliste.

Tusenvis av tilskuere

– Falcon Heavy sender en bil til Mars, tvitret Musk mandag.

Det er riktignok en forenkling, siden den røde bilen ikke skal til den røde planeten. Bilen skal gå i en elliptisk bane som på et tidspunkt vil være ganske nøyaktig midt imellom Mars og sola. Musk har sagt at bilen vil kunne være i rommet i flere milliarder av år.

Han advarer mot at mye kan gå galt. Men spennende blir det uansett, har Musk sagt, og oppfordret folk til å ta turen til Florida for å se på oppskytingen. Den foregående oppskytingen har tiltrukket seg flere tusen tilskuere, og den sendes også direkte på SpaceX'nettsted.

Kraftigste siden Apollo

Falcon Heavy setter etter oppskytingen kursen tilbake mot jorda og skal forsøke å gjennomføre verdens første triple landing. Heavy Falcon skal lande på droneskipet Of Course I Still Love You i Atlanterhavet, skriver Space.com. De to bærerakettene skal lande på Cape Canaveral-basen, om alt går etter planen.

Falcon Heavy er den kraftigste raketten som er bygget siden Apollo-programmet ble avsluttet på 70-tallet.

Se grafikkanimasjon av oppskytingen her:

Vil kolonisere Mars

Oppskytingen er første skritt mot en større plan. SpaceX- og Tesla-grunnlegger Elon Musk har konkrete planer om hvordan koloniseringen av Mars kan starte om fem år.

Musk sier planen er å bruke det planlagte interplanetariske transportsystemet BFR (Big Fucking Rocket) i en krympet størrelse som gjør det rimelig nok til å kunne utføre en rekke oppgaver og få framtidige Mars-oppdrag til å bli overkommelig kostnadsmessig.

Om fem år mener Musk at minst to slike fartøy kan lande på Mars.

Der skal rakettene sette fra seg kraftforsyningsutstyr, utstyr til gruvedrift og livsnødvendig infrastruktur som kan brukes til framtidige bemannede oppdrag.

Disse vil finne sted bare to år senere, i 2024. Da skal fire slike raketter ta med seg både mennesker, utstyr og forsyninger til Mars.

Finansieringen av rakettene vil skje med drahjelp fra en rekke kommersielle oppdrag, blant annet oppskyting av satellitter, bistand for Den internasjonale romstasjonen ISS og måneferder.

Revolusjonere reiser

De samme rakettene kan dessuten brukes som transportsystem for å frakte folk mellom hvilke som helst byer på jorda på under en halvtime. En reise mellom Bangkok og Dubai vil ta 27 minutter, og en tur fra Tokyo til New Delhi vil vare i 30 minutter.

– Så snart man er utenfor atmosfæren, vil alt gå silkemykt, ingen turbulens, ikke noe vær, man kan nå de mest fjerntliggende stedene på under en halvtime. Hvis vi bygger dette systemet til å reise til månen og Mars, hvorfor ikke bruke det her på jorda også, har Musk uttalt.