Forbruket av søtpoteter har eksplodert i løpet bare få år. For bare ti år siden var det få nordmenn som hadde smakt søtpotet, ifølge Pia Gulbrandsen, kommunikasjonsdirektør i Bama.

– I 2014 bestemte vi oss for å øke interessen for søtpotet, og det gjorde vi ved å kjøre kampanjer på søtpotetmos. Søtpotetoppskriften tok helt av, og dermed fikk nordmenn øynene opp for søtpotet, sier Gulbrandsen til Matkontrollen.

Fra et salg på rundt 150 tonn i året selger nå Bama godt over 2500 tonn.

– Søtpoteten er enkel å tilberede. Den er sunn og smaker kjempegodt, sier Gulbrandsen.

Men hvor stor forskjell er det på søtpoteten og den gode, gamle poteten som vi dyrker her i Norge? Mange Matkontrollen har snakket med sier at de spiser søtpotet fordi de mener den er sunnere enn den vanlige poteten.

– Ikke sunnest

Det er den ikke, ifølge ernæringsprofessor Wenche Frølich.

– Søtpotet er ikke sunnere enn vanlig potet, sier hun bestemt.

De to typene har omtrent like mye kalorier og proteiner.

Anbefaler poteten: Ernæringsprofessor Wenche Frølich mener nordmenn bør velge vanlig potet framfor søtpotet, og at de to typene er like sunne. Foto: Renold T. Christopher.
Anbefaler poteten: Ernæringsprofessor Wenche Frølich mener nordmenn bør velge vanlig potet framfor søtpotet, og at de to typene er like sunne. Foto: Renold T. Christopher.

– Det er karbohydratene som varierer litt. Poteten har mer stivelse, mens søtpoteten har mer sukker, sier Frølich til Matkontrollen.

Ifølge henne er søtpotet og potet totalt sett ganske like.

– Poteten er faktisk vår beste kilde til C-vitamin. Det har ikke søtpoteten. Ellers er det omtrent like mye vitaminer og mineraler i begge, sier Frølich, som er professor i ernæringsvitenskap.

Men søtpoteten har én ting som poteten ikke har.

– Det er betakaroten, som er forstadiet til A-vitamin. Det trenger vi. Men vi får veldig mye betakaroten gjennom våre vanlige matvarer, som for eksempel gulrot, sier Frølich.

Søtpotet og potet inneholder like mye næringsstoffer, ifølge ernæringsprofessoren. Foto: Renold T. Christopher.
Søtpotet og potet inneholder like mye næringsstoffer, ifølge ernæringsprofessoren. Foto: Renold T. Christopher.

– Spis helst potet

Ernæringsprofessoren er ikke i tvil hva vi bør spise.

– Det er potet! Det dyrker vi i Norge. Det er kortreist mat som beskytter miljøet. Søtpoteten må vi importere, og det fører til store belastninger for miljøet. Skal du spise søtpotet bør det være for variasjonens skyld, sier Frølich til Matkontrollen.