SOLGTE VINNERLODDET: Kathy Robinson og Ethel Kroska jobber i Reeds Ferry Market i Merrimack i New Hampshire. Det var denne butikken som i januar solgte en New Hampshire-kvinne Powerball-kupongen som ga henne 4,3 milliarder kroner.
SOLGTE VINNERLODDET: Kathy Robinson og Ethel Kroska jobber i Reeds Ferry Market i Merrimack i New Hampshire. Det var denne butikken som i januar solgte en New Hampshire-kvinne Powerball-kupongen som ga henne 4,3 milliarder kroner. Foto: Steven Senne/AP

Vant 4,3 milliarder i lotto – nekter å gjøre den ene tingen hun må for å få utbetalt pengene

En amerikansk kvinne går rettens vei for å få de 4,3 milliardene hun i januar vant i lotteriet Powerball.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Årsaken er at kvinnen ifølge de lokale lotterireglene ikke kan få gevinsten utbetalt med mindre hun står frem med navn og adresse.

Det ønsker hun ikke, skriver lokalavisa New Hampshire.

Kvinnens advokat Steven Gordon sier at årsaken er at hun ikke ønsker å bli koblet til pengene.

Kvinnen vant 560 millioner dollar, altså 4,3 milliarder kroner.

«Hun har bodd i New Hampshire i mange år, og er et engasjert medlem av lokalsamfunnet. Hun ønsker å fortsette dette arbeidet og ha friheten til å kunne gå i butikken eller delta i offentlige begivenheter uten å bli sett på som vinneren av en halv milliard dollar», skriver advokaten i rettsdokumentene ifølge lokalavisa.

En annen grunn til at kvinnen ønsker å være anonym, er av hensyn til sin egen sikkerhet.

Hennes advokat viser til at tidligere lotterivinnere som har stått frem med navn og adresse, er blitt utsatt for blant annet utpressing og trusler. Enkelte lotterivinnere er også blitt drept.

«Hun ønsker å holde seg langt unna oppmerksomheten og ulykken som ofte har rammet andre lotterivinnere», står det i rettsdokumentene.

VANT – OG BLE DREPT: Craigory Burch ble drept av syv menn etter at han vant 3,3 millioner kroner i et lotteri. Foto: Georgia Fantasy 5
VANT – OG BLE DREPT: Craigory Burch ble drept av syv menn etter at han vant 3,3 millioner kroner i et lotteri. Foto: Georgia Fantasy 5

Drept etter milliardseier

I 2015 vant den amerikanske 20-åringen Craigory Burch Jr. 3,3 millioner kroner i lotteriet Georgia Fantasy 5.

To måneder senere ble han drept av syv maskerte menn som brøt seg inn i hjemmet hans.

Hans etterlatte gikk hardt ut i amerikanske medier og hevdet at offentliggjøringen av navnet hans etter seieren var en direkte årsak til at han ble drept.

– En kjempefeil

Det er mulig å få en stedfortreder til å stå frem som vinneren av lotteriet, og dermed kan den egentlige vinneren beholde anonymiteten.

I så fall må stedfortrederen skrive sitt navn på kupongen – før den blir innlevert.

Dessverre for kvinnen, skrev hun sitt eget navn på vinnerkupongen før hun leverte den, og derfor må hun ifølge reglene stå frem med navnet sitt for å få pengene utbetalt.

«Hun beskriver underskriften på kupongen som en kjempefeil», kan man ifølge nettstedet lese i rettsdokumentene, hvor kvinnen bare blir kalt «Jane Doe».

Charlie McIntyre er direktør for de lokale spillmyndighetene, New Hampshire Lottery Commission, og han sier at han forstår kvinnens ønske å være anonym.

Likevel mener han at alle må forholde seg til gjeldende regler. I en pressemelding skriver han dette:

«The New Hampshire Lottery forstår at det å vinne 560 millioner dollar i Powerball er en livsendrende hendelse. Etter å ha delt ut mange Powerball-jackpotter gjennom årene, forstår vi også at vinnerprosedyrene er avgjørende for sikkerheten og integriteten til lotteriet, våre spillere og våre spill. Selv om vi respekterer denne spillerens ønske om å forbli anonym, er delstatens regler utvetydige».

Ifølge advokat Gordon ønsker kvinnen å opprette fond for å dele formuen sin med trengende. Han sier at hun ønsker å være et stilletiende vitne til at milliardene hennes går til veldedige formål.

En domstolskonsulent sier til nettstedet at rettshøringen finner sted 21. februar.