SIKKERHETSOPPBUD: Politibetjenter holder vakt mens fans samler seg til fanfestivalen Super Bowl LIVE i Nicollet Mall i Mineapolis 3. februar.
SIKKERHETSOPPBUD: Politibetjenter holder vakt mens fans samler seg til fanfestivalen Super Bowl LIVE i Nicollet Mall i Mineapolis 3. februar. Foto: Angela Weiss/AP

CNN-reporter fant sensitivt statsdokument i setelomme på fly

Det gjenglemte dokumentet var merket med «kun for offisiell bruk» og «viktig for nasjonal sikkerhet».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En CNN-reporter gjorde nok store øyne da han ved en tilfeldighet fant Department of Homeland Securitys (DHS) antiterror-rapport i forkant av søndagens Super Bowl-finale.

Rapporten, som var markert med «kun for offisiell bruk» og «viktig for nasjonal sikkerhet», fant han gjenglemt i en setelomme på et rutefly.

CNN skriver at rapporten ble funnet sammen med boardingkortet og en reiserute som skal ha tilhørt BioWatch-leder Michael V. Walter.

Forskningsprogrammet BioWatch, som er en underavdeling av DHS, beskriver seg selv som «nasjonens eneste system for tidlig varsel om et aerosolisert biologisk angrep, og en hjørnestein i DHSs omfattende strategi for å motvirke terrorisme».

FOLKEFEST: Justin Timberlake på scenen under Super Bowl-finalen, som gikk av stabelen i US Bank Stadium i Minneapolis natt til mandag norsk tid.
FOLKEFEST: Justin Timberlake på scenen under Super Bowl-finalen, som gikk av stabelen i US Bank Stadium i Minneapolis natt til mandag norsk tid. Foto: Angela Weiss/AP

Avdekker svakheter

I forkant av Super Bowl-finalen holdt BioWatch to øvelser om håndteringen av et eventuelt biologisk angrep med spredning av miltbrannbakterier.

Rapporten som ble funnet på flyet var basert på disse to øvelsene.

– Øvelsene var en suksess, og ble ikke utført som svar på noen bestemt og troverdig trussel om et biologisk terrorangrep, sier BioWatch-talskvinne Tyler Q. Houlton til nettstedet.

Sikkerhetsekspert Juliette Kayyem har tidligere jobbet i DHS, og er nå bidragsyter for CNN.

Hun sier til nettstedet at dokumentene er typiske for vurderinger som blir gjort i forkant av store arrangementer.

Hun sier at funnet avslører en svakhet i DHS.

– Den største konsekvensen etter denne feilen handler mindre om at terrorister vet om våre svakheter, og mer om tilliten til Department of Homeland Security, påstår hun.

Kritiserte responstiden

De sensitive dokumentene er datert desember 2017, og man kan ifølge nettstedet lese at myndighetene anbefaler at de blir låst inn etter arbeidstid, og at de kun er laget for personer med «et operativt behov».

På sine nettsider skriver CNN at de har valgt å ikke melde om funnet før etter Super Bowl-finalen, da DHS mente at avsløringen kunne sette livet til de 73.000 publikummerne i fare.