Reagerer på at Frode Berg ble satt i bur: – Som å rigge hele saken

Peter Christian Frølich (H) mener Russlands behandling av Frode Berg er kritikkverdig: – Dette viser hvilket u-land Russland er når det kommer til rettssikkerhet og human behandling.

Fredag ble spionsiktede Frode Berg (62) fremstilt for forlenget varetektsfengsling i Moskva.

Det var en sterkt preget og tilsynelatende nedbrutt Berg som ble ført inn i Lefortovo-domstolen av to maskerte menn.

Stikk i strid med skikk og bruk i russiske rettssaler, var det lagt til rette for en slags pressekonferanse med 61-åringen. Bak gitteret i et stålbur svarte en åpenbart sliten Berg på spørsmål fra journalistene. Behandlingen av nordmannen får justispolitisk talsmann i Høyre, Peter Christian Frølich, til å reagere.

– Jeg mener dette viser veldig godt hvilket u-land Russland er når det kommer til rettssikkerhet og human behandling av folk som sitter inne. Dette er helt under pari, sier han på TV 2 Nyhetskanalen.

Frølich mener fremstillingen av Frode Berg bak lås og slå i rettssalen er en måte å dehumanisere han.

– Det å putte mennesker i et bur på den måten der, er en måte å nærmest rigge hele saken mot dem fordi det ser så kriminelt ut, det ser så skyldig ut, sier han.

– Det er stryk etter alle internasjonale standarder når det kommer til menneskerettigheter og god rettsprosess, legger han til.

Høyres justispolitiske talsmann, Peter Christian Frølich.
Høyres justispolitiske talsmann, Peter Christian Frølich. Foto: TV 2

– Ikke noe «easy fix»

Frølich understreker at norske myndigheter vil prøve å gi så god bistand som mulig til Frode Berg, men at dette er vanskelig.

– Man er i et helt fremmed land med helt andre rettskulturer, så dette er ikke noe «easy fix», altså, sier han.

– Hva gjør norske myndigheter?

– Dette er det UD som har kontroll over nå og de har både rutiner og flinke folk til å håndtere dette. Jeg vet ikke i detalj hva som gjøres akkurat nå, men jeg vet at norske myndigheter prøver å yte bistand etter beste evne. Men som sagt, det er veldig vanskelig og en fastlåst situasjon, sier han.

Høyres justispolitiske talsmann trekker paralleller mellom Frode Bergs sak og rettsprosessen rundt Joshua French og Tjostolv Moland i Kongo.

– Det brukes ganske betydelige ressurser på nordmenn som havner i trøbbel i utlandet og da bryr man seg ikke alltid om de er skyldige eller uskyldige. Det viktigste er at de får den bistanden de kan få for å få en rettferdig rettergang. I dette tilfellet her og i Kongo, så er det jo over hodet ikke snakk om rettferdige retterganger, sier han.

Arrestert 5. desember

Kirkenes-mannen ble arrestert på åpen gate i Moskva 5. desember. Ifølge siktelsen hadde Berg til hensikt å sende pengene i posten til en russisk statsborger, i bytte mot hemmelige opplysninger om den russiske nordflåten.

FSB mener at den pensjonerte grenseinspektøren har spionert på vegne av norsk etterretning. Etter det TV 2 kjenner til, knytter FSB 62-åringen til en russisk statsborger som Bergs russiske forsvarer har omtalt som «Z».

62-åringen og hans advokater ønsker ikke å røpe navnet på den norske statsborgeren som ba Berg ta med 3.000 euro og viderebringe dem til en kvinne som heter «Natalja», sier Bergs forsvarer Ilja Novikov til Interfax.

Putin-rådgiveren Sergej Markov sa torsdag til TV 2 at han ikke er i tvil om at Frode Berg har drevet spionasje. Og det på ordre fra Donald Trump.

Bekymret for helsen

Utfallet av fengslingsmøtet på fredag ble ikke en stor overraskelse, selv ikke for Frode Berg selv. Han fikk tre nye måneder i fengsel.

Bergs russiske advokat, Ilja Novikov, er bekymret for Berg dersom han må sitte lenge i russisk fengsel.

– Hvis Berg blir sittende lenge i varetekt tror jeg det vil få svært negative konsekvenser både for familien og helsetilstanden hans, sier han.

– Jeg håper norske myndigheter kontakter Russland snart, kanskje i det skjulte, for å finne en løsning som kan få Berg løslatt, legger han til.