NETTHETS: MDG-politiker Lan Marie Nguyuen Berg ble utsatt for grov netthets fra medlemmer av Mannegruppa Ottar.
NETTHETS: MDG-politiker Lan Marie Nguyuen Berg ble utsatt for grov netthets fra medlemmer av Mannegruppa Ottar. Foto: Bendiksby, Terje/ NTB Scanpix

MDG vil møte Facebook etter grov hets av Lan Marie Berg

Et bilde av MDG-politiker Lan Marie Berg og medfølgende sjikanerende kommentarer har spredt seg på sosiale medier. Nå ønsker MDG et møte med Facebook.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En skjermdump fra Manneguppa Ottar om MDG-politiker Lan Marie Nguyuen Berg har florert på sosiale medier.

Ytringene som ble kommentert under et bilde av Berg inneholder blant annet drapstrusler og oppfordringer til vold.

Rammer kvinner

Partisekretær i MDG Lars Gaupset sier at han aldri har opplevd lignende, og legger til at den type hets først og fremst går utover de kvinnelige politikerne.

– Jeg tror våre kvinnelige politikere er hardere rammet fordi vi driver en radikal politikk. I Bergs tilfelle handler det også om at hun er en ung, kvinnelig minoritet, sier Gaupset til TV 2.

Gaupset har ikke vært i kontakt med administratoren i «Mannegruppa Ottar» direkte, men partiet har fått en beklagelse fra gruppen.

– Administratoren i gruppen har beklaget hetsen som ble rettet mot Berg, og han sier han har slettet innlegget og kommentarene.

Gaupset synes det har tatt for lang tid.

– Hetsen har jo fått florere lenge på sosiale medier. Jeg håper gruppen får en strengere og mer rutinemessing ordning i slike saker, sier Gaupset.

Administrator i «Mannegruppa Ottar», Kay Eriksen, bekrefter at de har slettet innlegget.

– Vi har kanskje en av de strengeste regelverkene blant grupper jeg ha sett, sier Eriksen til NRK.

Eriksen har ikke besvart TV 2s henvendelser.

Utestengt fra Facebook

MDG-politiker Ingvild Kessel delte innlegget på sin egen Facebook-profil. Etterpå ble hun utestengt fra Facebook i 24 timer.

– Mannegruppa slår til igjen. Små, små menn som bruker hets av andre som satire. Men som gir langt blanke i om de innskrenker demokratiet. Eller som ikke forstår hva de faktisk bidrar til. Jeg vet ikke, skriver Kessel i innlegget sitt.

Kessel fikk flere trusler fra medlemmer på gruppen som truet med å anmelde henne for å ha publisert Facebook-kommentarer med navn.

Nå ønsker MDG å møte Facebook for å diskutere saken mot Berg, men også for å redegjøre for generell behandling av netthets.

– Facebook har sagt at Kessels utestengelse var en feil, men vi ønsker likevel et møte for å klare opp i ting, sier Gaupset.

Myndighetsansvarlig i Facebook, Maianne Neraal, bekrefter til NRK at de har mottatt forespørsel om møte.