Fikk gonoré etter ubeskyttet sex og må informere tidligere partnere: – Veldig lite kjekt

Lege bekymret for eksplosiv økning i antallet gonoré-smittede.

I fjor slo Folkehelseinstituttet alarm etter en stor økning i antall tilfeller av kjønnssykdommen gonoré her i landet.

Men trenden fortsetter i stadig økende tempo.

Så langt er det rapportert inn 1382 gonoré-tilfeller i 2017, og tallet vil stige.

Sex med menn i skjul

Det er i gruppen menn som har sex med menn økningen er størst. På ett år har antallet gonoré-tilfeller i denne gruppen økt med 49 prosent.

– Stort sett er det menn som har hatt sex med menn. Vi har også en gruppe som gjerne lever i faste parforhold med andre kvinner og har menn som har sex med menn i det skjulte. De er da i risiko for å smitte dette videre til sine faste partnere hjemme, sier seksjonsoverlege ved hudavdelingen på Stavanger universitetssjukehus Sonali Rathour Hansen til TV 2 Nyhetene.

Stor pågang etter nyttår

I Stavanger er det hudavdelingen på Stavanger universitetssjukehus som tar prøver som kan påvise kjønnssykdommer. Siden nyttår har de på denne avdelingen påvist mellom tre og seks nye tilfeller hver uke.

På hudavdelingen møter vi en mann som har fått påvist gonoré. Han ønsker å være anonym.

– Det er jo veldig lite kjekt, for du er nødt til å informere de du har hatt sex med ganske lang tid tilbake, sier han.

Seksjonsoverlege ved hudavdelingen på Stavanger universitetssjukehus Sonali Rathour Hansen påviser stadig flere gonoré-tilfeller. Foto: Kristian Myhre / TV 2 Nyhetene
Seksjonsoverlege ved hudavdelingen på Stavanger universitetssjukehus Sonali Rathour Hansen påviser stadig flere gonoré-tilfeller. Foto: Kristian Myhre / TV 2 Nyhetene

For de fleste gir gonoré ingen eller beskjedne plager. Men i sjeldne tilfeller kan sykdommen føre til betennelse i ledd og blodforgiftning. For kvinner kan gonoré gi barnløshet.

På verdensbasis er det oppdaget flere tilfeller av resistente gonoré-bakterier. Det vil si bakterier som ikke kan behandles.

Når antallet smittede øker, øker faren for at det kan dukke opp resistente bakterier også her i landet.

– Gonoré er det som kalles en superbakterie. Den har i årenes forløp blitt mer og mer resistent mot alle antibiotika vi bruker. Og med så stor smittespredning i vår befolkning så er det en fare for at det utvikles multiresistente gonoré-stammer her i Norge. I ytterste konsekvens har vi en superbakterie som vi står uten behandling for, sier Rathour Hansen til TV 2.

Lett tilgjengelig sex

Det er miljøer der tilfeldig sex og mange sexpartnere risikoen for gonoré er stor. Sexklubber og mobil-apper har gjort det stadig enklere for menn å finne andre menn som ønsker sex.

Den gonoré-smittede TV 2 møter i Stavanger tror årsaken til mange tilfeller er at folk lar kondomet ligge hjemme.

– Folk bruker mindre kondom, og jeg tror det kan ha en sammenheng med at det nå finnes en type medisin mot hiv, sier han.

– Hva med deg selv?

– Nå når det finnes medisiner så kjenner jeg jo selv at jeg har et mer avslappet forhold til det, og da blir man ikke like hysterisk i forhold til det å huske kondomer. Det er jo veldig lett å unngå å få det, det er jo veldig lett å bruke kondom og gå å teste seg regelmessig, det er bare det at det krever at det holdes fokus på det.

Gonoré-smittet i Stavanger mener mange som har sex med menn bruker sjeldnere kondom enn tidligere. Foto: Kristian Myhre / TV 2
Gonoré-smittet i Stavanger mener mange som har sex med menn bruker sjeldnere kondom enn tidligere. Foto: Kristian Myhre / TV 2

PrEP

I fjor ble det mulig for menn som har sex med menn å få en tablett som skal forhindre hivinfeksjon på blå resept (PrEP). Denne reduserer risikoen for hiv med opp mot 90 prosent.

LES OGSÅ: Ahmed (29) bruker pille som forhindrer hiv

Men risikoen for å bli smittet av gonoré og andre kjønnssykdommer er den samme.

– Det er for tidlig å si om PrEP øker utbredelsen av gonoré. Det kan være medvirkende at man oftere dropper kondom og er mer bekymringsløs. Men samtidig er det en forutsetning for å få medisinen at en tester seg ofte og dermed kan bli behandlet, sier Rathour Hansen.

Daniel Rayner oppfordrer alle som har hatt ubeskyttet sex med menn om å ta en sjekk. Foto. Kristian Myhre / TV 2 Nyhetene
Daniel Rayner oppfordrer alle som har hatt ubeskyttet sex med menn om å ta en sjekk. Foto. Kristian Myhre / TV 2 Nyhetene

Smitteoppsporing

I Stavanger har over halvparten blitt smittet lokalt. 70 prosent har blitt smittet i Norge. 30 prosent har pådratt seg gonoré på reise i utlandet. Når nye tilfeller blir oppdaget, oppsporer sykehuset alle som kan ha blitt smittet av denne personen.

– Veldig mange kommer hit ved at vi smitteoppsporer dem. Det har en veldig positiv effekt fordi de får vite om tilbudet og kommer tilbake for å bli sjekket seinere, sier Sonali Rathour Hansen.

Den gonoré -smittede vi møter i Stavanger mener mange er flinke til å sjekke seg.

– Det er ganske vanlig å teste seg, men det er nok noen som ikke har et like greit forhold til legningen sin, som kan synes at det er litt vanskelig uansett hvor anonymt det gjøres, sier han.

– Sjekk deg

På hudavdelingen ved Stavanger universitetssjukehus møter vi avtroppende leder i FRI Rogaland.

– Det er svært mange tilfeller av gonoré i dette området her. Alle menn som har hatt sex med menn ubeskyttet burde gå og teste seg nå. Jeg mener det er viktig å være et godt forbilde, så i dag har jeg gått for å teste meg, så nå krysser vi fingrene, sier Daniel Rayner til TV 2 Nyhetene.