Tre nye måneder i varetekt for spionsiktede Frode (62)

MOSKVA/OSLO (TV 2): 62-åringen virket forvirret da han ble ført inn i rettssalen.

Frode Berg fikk tre nye måneder i varetekt, har byretten i Moskva avgjort.

62-åringen var gråtkvalt og dypt preget da han kommenterte anklagene fra glassburet:

– Det er uvirkelig. Jeg er beskyldt for noe jeg ikke har gjort.

Den mangeårige russlandvennen stiller seg uforstående til at dette skulle skje akkurat ham:

– Det slo hardt ned på meg. Siden 1991 har jeg forsvart den russiske føderasjonen. Jeg er til og med beskyldt for å være for russlandsvennlig, så det er et skikkelig hardt slag å oppleve det som jeg er blitt beskyldt for nå, sier Berg til TV 2.

To maskerte menn, formodentlig agenter fra den russiske sikkerhetstjenesten FSB, førte den spionsiktede nordmannen inn i retten.

Berg virket forvirret, og svarte bare kort «hei, hei» til det fulltallige pressekorpset som ventet på ham. Fengslingsmøtet skulle etter planen starte klokka 7.45 fredag morgen, men ble en time forsinket.

Ministerråd Olav Nils Thue fra den norske ambassaden var også tilstede. Han har til nå besøkt Berg fire ganger i fengselet.

– Utenrikstjenesten fortsetter å arbeide for å ivareta Frode Bergs interesser. Blant annet gjennom besøk i fengselet for å gi praktisk bistand og være til stede ved rettsmøter, sier UDs pressetalsperson Astrid Sehl til NTB.

– Kafka-prosess

– Vi kommer til å anke dette, men erfaringsmessig er det veldig vanskelig å komme ut av slike saker. Vi konsentrerer oss om selve straffesaken og setter oss inn i dokumentene for å finne muligheter for at han kan komme ut. Ellers håper vi at alle gode krefter kan dra i samme retning, at både UD og andre aktører gjør det de kan, sier Bergs norske advokat Brynjulf Risnes til NTB fredag ettermiddag.

Advokaten sier at Berg har det bra rent fysisk, men at han har det psykisk vanskelig. Samtidig mener han at nordmannen er utsatt for en Kafka-prosess.

– Han føler at han har havnet i en situasjon han ikke er skyldig i selv, og han føler seg lurt av personer i Norge. Om det er slik at det har foregått spionasje her, så har han ikke visst om det, sier Risnes.

Pågrepet på åpen gate

Det var ventet at FSB og påtalemyndigheten ville begjære varetektsfengslingen forlenget med tre måneder av hensyn til etterforskningen, og alt tydet på at FSB skulle få medhold i sin begjæring om forlenget varetektsfengsling frem til 5. mai.

Som regel gir domstolene i Russland etterretningstjenesten FSB fullt medhold i slike saker som berører sikkerhet og spionasje, skriver NTB.

Nordmannens russiske forsvarer, advokat Ilja Novikov, utelukker ikke at Berg kan ha blitt lurt av norsk etterretningstjeneste da han fikk med seg 3.000 euro som skulle overleveres i Moskva.

– Vi vet fortsatt ikke om Berg gikk i en felle, eller om han uten å vite det faktisk ble involvert i en reell etterretningsoperasjon, har Novikov uttalt til Aftenposten.

Kirkenes-mannen ble arrestert på åpen gate i Moskva 5. desember. Ifølge siktelsen hadde Berg til hensikt å sende pengene i posten til en russisk statsborger, i bytte mot hemmelige opplysninger om den russiske nordflåten.

FSB mener at den pensjonerte grenseinspektøren har spionert på vegne av norsk etterretning. Etter det TV 2 kjenner til, knytter FSB 62-åringen til en russisk statsborger som Bergs russiske forsvarer har omtalt som «Z».

62-åringen og hans advokater ønsker ikke å røpe navnet på den norske statsborgeren som ba Berg ta med 3.000 euro og viderebringe dem til en kvinne som heter «Natalja», sier Bergs forsvarer Ilja Novikov til Interfax.

Putin-rådgiveren Sergej Markov sa torsdag til TV 2 at han ikke er i tvil om at Frode Berg har drevet spionasje. Og det på ordre fra Donald Trump.