PYTON: En kongepyton er blant slange-artene som har blitt lovlig i Norge. Hvordan ville du reagert om denne dukket opp hjemme hos deg?
PYTON: En kongepyton er blant slange-artene som har blitt lovlig i Norge. Hvordan ville du reagert om denne dukket opp hjemme hos deg? Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

– Du må venne deg til frykten for at en slange dukker opp på badet ditt

Selv om slangene som er lovlige i Norge ikke er farlige, ville du kanskje ikke satt pris på at en kongepyton dukket opp hjemme hos deg? Ifølge loven kan du ikke engang nekte leietakeren din å ha en slange som kjæledyr, sier advokat.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Siden august i fjor har det vært tillatt med reptiler som kjæledyr i Norge. Tre arter av skilpadde, sju øgle-arter og ni slange-arter har blitt lov for nordmenn å ha hjemme.

Dette betyr at naboen din kan ha slanger hjemme hos seg helt lovlig, som kanskje ikke alle er like begeistret for.

Hva med dersom du leier ut en bolig? Da må det vel være lov å nekte leietakeren å ta med seg leopardgekko og kongeboa inn i boligen? Ikke ifølge advokat Annita Magnussen i Huseiernes Landsforbund.

– Husleieloven, eierseksjonsloven og borettslagsloven har den samme ordlyden. Der står det at man kan forby leietakere å ha husdyr, men ikke nekte det hvis leietaker har en god grunn til å ha dyret, sier Magnussen til TV 2.

Det var Huseiernes Landsforbunds medlemsblad Hus & Bolig som først omtalte saken.

Lite eksisterende rettspraksis

Man kan kanskje tenke at det ikke finnes noen god grunn til at leietakeren skal få lov til å ha slanger hjemme hos seg, men det handler ikke bare om hvorvidt man kan kose med dyret. Det er også et viktig element om dyret kan sies å være til ulempe for naboer eller utleier.

– En innekatt sjenerer ingen, og det gjør heller ikke hamster eller mus. Disse dyrene er det lov til å ha, og da tenker jeg at de samme prinsippene må gjelde for en øgle eller en slange, som heller ikke vil være til ulempe, sier Magnussen.

Det er foreløpig liten rettspraksis rundt hvorvidt reptiler for eksempel skal være lov til å ha i et borettslag som forbyr kjæledyr. I 1993 gikk styret i et borettslag til rettssak mot en andelseier, etter at han hadde skaffet seg en innekatt. Borettslaget hadde forbud mot dyr, og saken endte i Høyesterett.

I den såkalte innekatt-dommen avgjorde Norges høyeste rettsinstans at det ikke var hjemmel i lovverket for at borettslaget skulle kunne forby andelseieren å beholde dyret eller kaste ham ut. Grunnen var at katten ikke kunne sies å være til ulempe for naboene, da den kun oppholdt seg inne i leiligheten.

– Min oppfatning er da at man ikke kan nekte leietakere å ha reptiler. Hadde det vært snakk om en farlig kvelerslange, ville det nok vært annerledes. Men ingen av slangene som er lov i Norge er farlige. Selv om mange misliker slanger, tenker jeg det er god nok grunn til å få lov til å ha det, sier advokaten.

– Må venne deg til frykten

Dersom du leier ut en hybel eller leilighet vil det altså være vanskelig for deg å nekte leietakeren å ta med seg kornsnoken sin. Og dersom naboen eller leietakeren din har en slange, finnes det også en liten, men reell mulighet for at den kan rømme inn i din leilighet.

– Du må bare venne deg til frykten for at en slange kan dukke opp hjemme hos deg. Mange er også redde for hunder, og de møter man mye oftere enn slanger, sier Magnussen.

At slangen egentlig ikke er farlig, er det nok mange som vil bry seg fint lite om dersom den plutselig kryper opp av toalettet etter å ha rømt inn i borettslagets rørsystem.

Det har ennå ikke vært noen avgjørelser i rettssystemet når det gjelder reptiler hos leietakere, fordi problematikken er såpass ny. Magnussen forteller at Huseiernes Landsforbund har fått henvendelser hvor utleier har ønsket å nekte leietaker å ha med seg reptiler, men hvor man ikke har sett at det finnes hjemmel i loven til det.

Flere slanger har vært på rømmen

Selv om det ikke er hverdagskost, er det ingen tvil om at slanger kan rømme. Hus & Bolig skriver at en giftig slange forsvant fra en leilighet i et gammelt trehus i Lillehammer på begynnelsen av 2000-tallet, og etter hvert ble funnet inne i veggen i huset.

Bladet skriver også om en kvinne i Kristiansand som fant en to meter lang pytonslange i doskålen i 2006. I 2012 ble en snok funnet på et bad i Sandefjord, og i 2013 ble en Oslo-familie overrasket da de fant en slange i vaskemaskinen. En kvinne i Hønefoss fant samme år en rømt slange i vinduskarmen.

I juli skrev TV 2 om 44 år gamle Steinar som var på vei til jobb da han fikk øye på en rømt kornsnok som krysset veien.