TILBAKE I NORGE: Siden 2016 har den norske kvinnen vært på flukt med sine to barn på 8 og 10 år etter at det ble vedtatt at barnevernet skulle overta omsorgen.
TILBAKE I NORGE: Siden 2016 har den norske kvinnen vært på flukt med sine to barn på 8 og 10 år etter at det ble vedtatt at barnevernet skulle overta omsorgen. Foto: Privat

Mor og to barn tilbake i Norge etter to år på flukt fra Barnevernet

Den norske moren og de to barna på åtte og ti år er fraktet hjem fra Malaysia.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag kveld bekreftet Utenriksdepartementet at moren og hennes to minderårige barn hadde forlatt Malaysia, der de hadde oppholdt seg siden 2016.

Politiet i kvinnens hjemby sier til TV 2 torsdag at de har bistått med transporten fra Malaysia til Norge, og at hun ikke er pågrepet og er fri til å bevege seg når hun kommer hjem.

Påtalemyndigheten vil på et senere tidspunkt ta stilling til pågripelse og eventuell siktelse i saken.

Barna skal etter planen i fosterhjem

Kvinnen har vært ettersøkt for barnebortføring, og vil kunne bli dømt for brudd på straffelovens paragraf 161. Barna, som formelt sett er under barnevernets omsorg, vil etter planen bli plassert i to ulike fosterhjem.

Fylkesnemnda vedtok i februar det året at omsorgen skulle overdras i barnevernet i kvinnens hjemkommune. I mars det samme året tok kvinnen med seg barna til Malaysia, et land der barnebortføring ikke er forbudt.

I en e-post til TV 2 skriver UDs pressetalsperson Astrid Sehl følgende:

– Vi kan bekrefte at tre norske borgere som har vært anholdt i Malaysia nå har forlatt landet.

TV 2 har opplysninger om at de skal ha landet med på Gardermoen klokken 10.50 torsdag formiddag, før de blir transportert videre til familiens hjemby.

Har visst lite

Torsdag kveld holdt kommunen kvinnen hører til en pressekonferanse om saken. Rådmannen i kommunen sier de har jobbet kontinuerlig i nesten to år for å få barna hjem til Norge.

– Det har vært et tett samarbeid mellom kommunen, UD og den norske ambassaden i Malaysia. Det er svært gledelig at man til slutt har funnet en løsning, og barna er i trygg forvaring, sier rådmannen.

Kommunalsjefen i kommunen bekrefter at barna nå blir ivaretatt på best mulig måte. Hun sier også at de ikke har visst noe om barna mens de har vært borte.

– Det er ikke tilfredsstillende i det hele tatt, i og med at barna skal være under vår omsorg. Det har ikke vært bra, sier kommunalsjefen.