Vestkanthunder i Oslo river rådyr i filler

Hundeeiere på Oslo vest trosser båndtvang. Ingen vet hvor mange rådyr hundene har drept.

Forferdelige syn har møtt Bymiljøetatens oppsynsmenn daglig den siste tiden.

Rådyr, enten døde, utmattede eller så skambitte at de må avlives.

– Vi har vitneobservasjoner, og vi har selv sett det hunder som jager rådyr. De blir så utmattede at de må avlives, eller så dør de av bittskader, sier en oppgitt skogsforvalter i Bymiljøetaten i Oslo, Knut Johansson.

Trekker mot byen

I løpet av kun en liten time treffer TV 2 Nyhetene på flere hundeeiere rundt Sognsvann som lar hunden gå fritt, til tross for at det siden 19. januar er innført ekstraordinær båndtvang.

De flest sier de er klar over dette, men at akkurat hunden deres ikke er et problem.

Årsaken til båndtvangen er at svært mange rådyr har trukket nærmere Oslo på jakt etter mat. Snødybden lengre inne i skogen gjør livet der vanskelig for dem.

Oslo vest

De skadde og døde rådyrene er funnet vest i marka, i områdene Voksenkollen, Holmenkollen og Sognsvann. Det er mange her som har jakthunder som treningskamerater.

– Det er i Oslo vest dette skjer. Her er det mange fuglehunder, og mange av disse får løpe fritt uten kontroll. Man skal ha kontroll på hunden sin, påpeker skogsforvalter, Johansson.

Han forteller videre at dette ikke skjer på østkanten, og forklarer det med at det der er påvist ulv og da er hundeeiere mer forsiktig for å beskytte hundene sine.

Turgåerne krangler

– Vi har sagt til hundeeiere her i vest at det er observert ulv her, og da kommer båndet på med en gang, smiler han skjevt.

Konflikten mellom hundeholdet og vernet om rådyrene har til tider blitt gjenstand for krangling mellom turgåerne vest i Nordmarka. Skigåer Odd Thunes, som selv ikke har hund, prøver å påpeke at det er båndtvang når han ser hunder gå løs i løypene.

– Ja, jeg ser mange løse hunder, og så sier jeg til dem at det er båndtvang. Vet du hva jeg får til svar da? At jeg skal passe mine egne saker, sier han og rister oppgitt på hodet.

Det går hardt ut over rådyrene når hunder får gå uten bånd.
Det går hardt ut over rådyrene når hunder får gå uten bånd. Foto: Bymiljøetaten

Ligger døende i skogen

Mange av dyrene som blir skadet trekker seg unna og gjemmer seg i skogen. langt i fra aller blir funnet, forteller Knut Johansson.

– Når de blir skadet blir bare lidelsen forlenget.

– Så dere vet ikke hvor mange dyr som ligger skadde eller døende rundt om i skogen her?

– Nei, det vet vi ikke. Vi har ingen anelse, sier skogsforvalteren som regner med at det vil bli flere sørgelige syn å møte på de kommende dagene.