Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den russiske ambassaden raser etter at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i trusselvurderingen for 2018 sier at russisk spionasje har størst skadepotensial for Norge.

– Det er ikke første år PST driver med å avskrekke Norges befolkning i forbindelse med den mytiske russiske trusselen, skriver ambassaden i en pressemelding onsdag.

Ifølge PST vil rekruttering av kilder og agenter utgjøre blant de mest alvorlige utfordringene knyttet til fremmede staters etterretningsvirksomhet i 2018.

I meldingen som sendt fra presseattache Olga Kiriak heter det at det er «meningsløst» av PST å advare mot «etterretningsoffiserer som benytter åpne seminarer og konferanser på seminarer og konferanser innen temaer som sikkerhetspolitikk, nordområdepolitikk, teknologi og innovasjon».

– Russofobiske fantasier

Russlands ambassade sier at norske arrangører tradisjonelt har satt pris på russisk deltakelse, og ønsker å vite om PSTs vurderinger vil komme til å påvirke det russisk-norske samarbeidet.

– I slutten av januar ble «Arctic Frontiers»-konferansen holdt i Tromsø, og nye internasjonale arrangementer innen emner som nettopp vekker bekymring hos PST skal finne sted i Kirkenes (februar) og i Bodø (april), sier ambassaden om samarbeidet.

I den skriftlige kommentaren som ambassaden sendte TV 2 onsdag, heter det at TV 2 bidrar til å spre «gamle insinuasjoner tilsatt egne russofobiske fantasier.»

– Istedenfor å demonisere Russland burde man tenke på å tilrettelegge et konkret samarbeid med kompetente russiske myndigheter for å sikre reell trygghet for borgere, samt forbedre atmosfæren i de bilaterale forhold, heter det i meldingen sendt fra presseattache Olga Kiriak.

I 2017 reagerte Russlands ambassade på PSTs trusselvurdering med å kalle fremstillingen for grunnløse beskyldninger som skal skremme den norske befolkning.