Lover at denne dronen skal frakte mennesker om få år

BODØ (TV 2): Like trygt som fly eller helikopter, hevder det tyske selskapet som tror dronetaxier snart vil sveve over oss.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag var det tyske selskapet Volocopter i Bodø for å overbevise blant annet Luftfartstilsynet om at dette i fremtiden blir like trygt å bruke som vanlig helikopter og fly.

Om ikke mange år kan det bli like vanlig å bestille dronetaxi på mobilen som vanlig taxi i enkelte storbyer.

Flygende datamaskin

– Den har 18 rotorer som er elektrisk drevet og fartøyet styres ved å kontrollere farten på de ulike rotorene. Det er som en flygende datamaskin, sier styreleder i Volocopter, Lukasz Gadowski, til TV 2.

Prototypen ble lansert i 2011. Siden da har det skjedd store forandringer. Nå ser verdens første dronetaxi – eller volocopter – som det egentlig heter, helt annerledes ut.

Gjennombrudd

På en luftfarts konferanse i Bodø avslørte det tyske selskapet som står bak teknologien, at de så sent som i desember 2017 har gjennomført de første vellykkede testene med folk om bord.

Dette skjedde i Berlin til stor jubel og var et stort gjennombrudd.

– Men er dette trygt?

– Enkelt fortalt er det reserveløsninger på alt. Det betyr at hvis en rotor svikter så kan du fortsatt lande trygt.

Like trygt som fly

Hvis batteriet eller computeren på farkosten feiler, er det innebygde systemer som sørger for at sikkerheten blir ivaretatt og man kommer trygt med. I tillegg er det fallskjerm innebygget i volocopteret, forteller Gadowski.

Dronetaxi skal være like trygt å bruke som vanlig fly.

– Vil du noen gang tørre å sette deg inn i en dronetaxi?

– Ja, det er helt klart. Når vi har godkjent den operasjonen i Norge skal det være like trygt og være i en dronetaxi som det er i hvilke som helst annen kommersiell lufttrafikk, sier Bente Heggedal, seksjonssjef for ubemannet luftfart i Luftfartstilsynet.

Innen 2021 kan dronetaxier være en realitet, hvis vi skal tro Volocopter. Foto: Volocopter
Innen 2021 kan dronetaxier være en realitet, hvis vi skal tro Volocopter. Foto: Volocopter

Ikke for rikfolk

I 2018 bygges de ti første drone taxiene og i løpet av 2020/21 vil det etter planen bli tatt i kommersiell bruk.

– Dette skal ikke bli et tilbud kun for rike folk. Dette skal være et framkomstmiddel som kan brukes av alle, lover Lukasz Gadowski, styreleder i Volocopter.

Det er nok i store metropolene at dette først vil bli tatt i bruk. Prisene vil ligge langt under hva det koster å leie helikopter eller fly. Velocopteret kan brukes til å frakte folk fra sentrum av storbyene og ut til flyplassene utenfor byene, forteller Gadowski.

Ser mot Norge

Det er plass til to personer og har en rekkevidde på 300 kilometer. Farten kan bli på 100 kilometer i timen og drone taxien veier rundt 450 kilo.

Selskapet har også store planer også for testing i Norge.

– Norge har veldig gode testforhold, så vi håper å se volocopter her om ikke så lenge, sier Gadowski.

Luftfartstilsynet ønsker det nye farkosten velkommen.

– Vi er gode på å utvikle droneteknologi her til lands, og vi har store områder det går an å teste ut nytt utstyr, sier Heggedahl i Luftfartstilsynet.