#

2SITERT

Fiender av Amerika

Fiender av Amerika
Foto: Reuters
Ifølge Trumps logikk er Norge fiender av Amerika, skriver TV 2s utenriksreporter, Fredrik Græsvik.

President Donald Trump var bare åtte minutter unna å slå rekorden til Bill Clinton som holdt tidenes lengste tale om Rikets tilstand i 2000 (1 time og 29 minutter). Minuttene han hadde verdens oppmerksomhet, brukte Trump i hovedsak på å fortelle hvor god økonomien er, og hvor fine folk kan være. Slik pleier disse State of the Union-talene å være. Trumps var ikke et unntak. Også han ble møtt med en flere minutter lang stående applaus da han ankom Kongressen.

Ved nøye planlagt bruk av gjester i salen, fortalte Trump gripende historier om hva folk har gått gjennom for å understreke sine poenger. Han snakket om den synkende arbeidsledigheten, børsrekorder og skattelette. På det siste punktet gjentok han en falsk påstand han har kommet med flere ganger ­– den om at han har gitt amerikanerne historiens største skattelette. Det er fortsatt feil. Flere presidenter slår ham i den konkurransen. Den største skatteletten fikk amerikanerne under president Ronald Reagan i 1986.

Kull og arbeidsplasser

Klimaendringer tror ikke presidenten noe på. Derfor har han lovet å trekke USA ut av det internasjonale samarbeidet forgjengeren forpliktet seg til. Under talen skrøt Donald Trump av hvordan han har valgt å satse på kullkraft ved å avslutte krigen mot «vakkert, rent kull».

Som sin forgjenger var også Trump opptatt av å fortelle hva han ville satse på. Nå skal det settes inn mer ressurser på å bekjempe kriminalitet og det skal bygges flere skoler og veier. Det amerikanske militæret skal prioriteres. Og alt dette skaper enda flere arbeidsplasser.

Budsjettkrise

Amerikanerne er kanskje inne i en ny budsjettkrise om litt over en uke. Presidenten kom med forslag til hvordan den fastlåste konflikten med demokratene kan løses. Han vil gi statsborgerskap til opp mot 1,8 millioner såkalte drømmere. De som kom ulovlig inn i landet som barn. Til gjengjeld vil han at demokratene skal stramme inn på mulighetene for ressurssvake mennesker å komme til USA. Og han vil ha finansiert byggingen av en stor mur – «Great wall».

Demokratene demonstrerte sin uvilje ved å sitte med armene ned mens republikanerne reiste seg og applauderte. Det peker ikke mot en løsning.

Utenriks

Når økonomien ikke går så det griner, som den gjør nå, pleier presidenter ofte å starte med å skryte av USAs militære styrke. Det tok lang tid før Donald Trump kom til utenrikspolitikken. Han har bestemt seg for å holde militærbasen Guantanamo på Cuba åpen, slik at terrorister kan fengsles der uten tilgang på de samme rettighetene de ville hatt om de var fanger i USA. Barack Obama avgjorde at den skulle stenges, uten å få det gjort.

Donald Trump sa at presset mot Nord-Korea vil opprettholdes slik at landet ikke utgjør en kjernefysisk trussel. Hvordan, sa han ikke noe om.

Det han ikke sa

Ville han omtale Russland-etterforskningen? Få trodde det, og de fleste fikk rett. Ville han snakke om Russlands angrep på det amerikanske presidentvalget i 2016. Det var nesten uunngåelig, men taleskriverne hadde jobbet hardt med formuleringen.

Han endte med å komme med en slags felles fordømmelse av Kina og Russland, og hevdet at disse landet utfordret USAs verdier og økonomi.

Fiender – er det oss?

President Donald Trump ba Kongressen om ikke å godkjenne bistand til det han kalte «fiender av Amerika». Hvem han mente? De landene som rett før jul fordømte Trump-administrasjonens anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad under en avstemming i FN.

Følger man den logikken er Norge i kategorien ”fiender av Amerika”. Heller ingen andre av USAs Nato-allierte stemte med USA.

Fake News Media

Melania ble fraktet fra Det hvite hus til Kongressen i en egen kortesje. Jeg hørte den kjøre forbi et par kvartaler fra TV 2s leilighet i den amerikanske hovedstaden. Vanligvis kjører visstnok førstedamen med presidenten, men forholdet er kanskje litt vel surt etter at det for et par uker siden ble kjent at Trump hadde et forhold til en pornostjerne mens kona var opptatt av å ta seg av deres nyfødte sønn. Førstedamens ansiktsuttrykk når Trump talte, tydet på at det er forholdsvis kjølig mellom dem.

Det mest befriende med talen var at den ikke inneholdt angrep på den frie pressen. Ikke et ord om fake news. Donald Trump er langt bedre med et velskrevet manus enn i fri dressur på Twitter.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook