bande stjeler identiteten til finn.no-brukere

Oddvar svindlet for sekssifret beløp: – Det er en mafia som opererer

En mafiabande fra Oslo har spesialisert seg på å stjele identiteten til ofre som har annonser ute på Finn.no.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag fortalte TV 2 om banden fra Oslo som har spesialisert seg på å svindle ofre som har annonser ute på Finn.no.

Etter at de har svindlet ofrene for flere hundre tusen kroner, stjeler de også identiteten til vedkommende. Deretter bruker svindlerne denne til å igjen svindle andre på samme måte.

TV 2 har møtt to av dem som var ofre for denne banden.

– De hev nøklene mine og holdt meg fast. Så tok de pengene og forsvant, sier Oddvar Moy til TV 2.

– Det er en mafia som opererer.

Han er bilselger, og har aldri opplevd lignende.

Stjal identiteten

Moy skulle skulle møte en person som het Jan Erik Aasebø for å bytte inn hans egen bil mot en som var litt dyrere. Moi hadde med seg kontanter, for han ønsket å forhandle på stedet.

Men det var ikke Aasebø som møtte Moy denne dagen. Aasebø hadde tidligere blitt svindlet for over 100.000 kroner av samme bande i 2015, og nå brukte banden hans identitet til å lure Moy.

– Jeg har vært veldig flau for at dette skulle ramme meg. Men nå må noen reagere, politiet må reagere og skjønne alvoret i det, sier Moy.

Èn person er nå siktet i saken til Moy.

TV 2 har snakket med ti personer fra ulike landsdeler som alle er svindlet, frastjålet store pengesummer eller blitt forsøkt ranet. I tillegg har TV 2 kjennskap til ytterligere saker. Mange av anmeldelsene er henlagt. De kriminelle har i flere år fått operere fritt, uten at politiet har prioritert disse sakene.

Lurt mange

  • Kriminelle stjeler ID`en til en person, oppretter så telefonnummer i vedkommendes navn og googler seg til informasjon om vedkommende. Dette benyttes for å overbevise skeptiske svindelofre om at de er den de sier de er.
  • Med falsk ID på "Ole Olsen" ringer den kriminelle opp bilselger "Knut Knudsen" som annonserer bil for salg på Finn.no.
  • De kriminelle «bearbeider» de uvitende bilselgerne over tid. Bilselgerne sjekker gjerne vedkommende på internett, og ser da at "Ole Olsen" i Oslo faktisk eksisterer – men uten at de vet at ID`en stjålet.
  • Ønske om å kjøpe bil er et påskudd for å komme i kontakt med svindelofre. Når tilliten er vunnet, kommer de kriminelle «bilkjøperne» med ulike historier som forklarer at de sitter med mye utenlandsk valuta som de ønsker at du skal få ”veksle” til svært god kurs.
  • Bilselger "Knut Knutsen" som tror at han kjenner identiteten på bilselgerne, kommer ofte fra en annen kant av landet og drar til Oslo med bilen han skal selge. Enten har han med seg norske kroner som han skal veksle, eller så tar han ut kontanter i Oslo, før han så møter "Ole Olsen" som skal kjøpe bilen og samtidig veksle valuta.
  • Men på ulike steder rundt hovedstaden blir "Knut Knutsen" og mange andre på ulikt vis frastjålet pengene. Sakene blir ofte anmeldt, men ofte henlagt.

Da Aasebø ble ranet i 2015 tok han en grundig bakgrunnsjekk av personen han skulle kjøpe bil av. Da alt så ut til å stemme, avtalte Aasebø et møte med «bilselgeren». Da de satte seg inn i bilen for å telle over kontantene han skulle kjøpe bilen med, snappet vedkommende pengene ut av hendene på en fortumlet Aasebø. Svindleren kastet seg ut av bilen og løp vekk.

Saken ble henlagt av politiet.

– De er svært drevne, og har klart å lure mange. Det virker som om de er dyktige på planlegge. Men følelsen etter å ha blitt lurt, var ikke god, innrømmer Aasebø.

Nå arbeider to av etterforskerne ved Majorstuen politistasjon med disse sakene på fulltid.

– Det er relativt mange fornærmede. Utbyttet er i flere tilfeller i hundretusen kroners klassen, sier politioverbetjent Thomas Stange i Oslo politidistrikt til TV 2.

Han bekrefter at flere personer nå er pågrepet. Disse er siktet for svindel og ran.