Etter at Mahad Mahamud i 2017 mistet statsborgerskapet, arbeidstillatelsen og huset sitt i Nittedal, valgte bioingeniøren i oktober å forlate Norge.
Egentlig var han på vei til Canada, men under mellomlandingen på Island ble han stoppet og endte med å søke asyl der.
I dag fikk Mahad avslag på asylsøknaden.
– De sier at min asylsøknad ikke vil bli behandlet på Island og at jeg blir sendt tilbake til Norge, sier han til TV 2 tirsdag.
Har klaget
Mahad forteller at han har klaget på avslaget, og antar at den vil bli behandlet i løpet av en måneds tid.
Dersom klagen ikke går gjennom, må Mahad ifølge avslagsbrevet sendes tilbake til Norge senest i mai.
– Det er urettferdig at Norge på den ene siden sier at jeg er utvist, mens på den andre siden sier de nå at de tar i mot meg allikevel. Da må de jo oppheve utvisningsvedtaket, sier han.
Mens han venter på at klagen skal behandles må han fortsette å være på Island.
– Island er jo et veldig fint land, akkurat som Norge. Her er et lite paradis på jord, men dessverre er dagene mine veldig like, forteller han.
Som i Norge, får han heller ikke på Island lov til å jobbe.
– Men her gir de meg i hvert fall muligheten til å livnære meg. Jeg får penger og jeg får lov til å trene og gjøre ting for å forkorte dagene, sier han.
Må søke frivillig retur
Norske myndigheter mener Mahad er fra Djibouti, mens han selv hevder han er fra Somalia.
Han har forklart at han kom alene som flyktning fra Somalia i 2000, da han var 14 år gammel. Han ble bosatt i Brumunddal, utdannet seg til bioingeniør, fikk norsk statsborgerskap og var et forbilde for andre somaliere inntil det kom et anonymt tips om at han hadde løyet, og han mistet alt.
Utlendingsnemda fikk i mars 2017 medhold i Oslo tingrett i at Mahad kommer fra Somalias naboland Djibouti, til tross for at Djiboutis myndigheter benekter dette.
– Hvis de mener at jeg er fra Djibouti, må de jo uttransportere meg dit. Men de har sagt til meg at jeg må søke frivillig retur til landet, men jeg kan ikke søke frivillig retur til et land jeg ikke hører til, sier han til TV 2.
Somaliske myndigheter har gjentatte ganger bekreftet at Mahad er fra Somalia, men UNE stoler ikke på somaliske dokumenter eller uttalelser fra landets toppledere.
Frykter for livet
Siden han mistet statsborgerskapet og jobben på Ullevål sykehus i januar i fjor, måtte han leve på venners hjelp. I oktober valgte han å forlate Norge.