SØKER POLITISK ASYL: Den norske kvinnen har tatt med sine to barn til Malaysia. Nå er hun pågrepet av myndighetene.
SØKER POLITISK ASYL: Den norske kvinnen har tatt med sine to barn til Malaysia. Nå er hun pågrepet av myndighetene. Foto: PRIVAT

UD om barnevernsflukten: – Vi prioriterer saken høyt

Krevende og intenst arbeid for å løse situasjonen med den norske moren og de to barna i Malaysia

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Allerede dagen etter at den norske moren og hennes to barn på 8 og 10 år ble arrestert av malaysisk immigrasjonspoliti i deres bolig i Langkawi, skal ansatte ved den norske ambassaden i Kuala Lumpur ha vært på plass i interneringsleiren de tre nå er plassert i.

Også mandag besøkte de kvinnen og barna. Det forteller den lokale advokaten som bistår kvinnen, Subramaniam Ganesan, til TV 2.

Norske utenriksmyndigheter har til nå vært tause om floken som har oppstått i Malaysia. Saken er krevende og sensitiv fordi den involverer to små barn, og TV 2 vet det pågår et intenst spill for å finne en løsning på situasjonen.

Høyt prioritert

Etter at TV 2 de siste dagene gjentatte ganger har forsøkt å få svar på spørsmål om hva utenriksmyndighetene gjør i saken, skriver Utenriksdepartementet følgende i samråd med ambassaden i Kuala Lumpur:

– Utenrikstjenesten prioriterer konsulær bistand i saker om internasjonal barnebortføring høyt. Ambassaden yter konsulær bistand i denne saken, med en norsk borger med to mindreårige barn som er anholdt av malaysiske myndigheter.Saker som involverer mindreårige barn er særlig krevende. Vi håper at denne saken kan la seg løse så snart som mulig og til barnas beste. Vi kan ikke gi ytterligere kommentarer om saken av hensyn til taushetsplikten, skriver pressetalsperson i utenriksdepartementet, Astrid Sehl i en e-post til TV 2.

Barnebortføring ikke forbudt

Etter at fylkesnemnda i kvinnens hjemfylke i februar 2016 vedtok at barnevernet skulle overta ansvaret for de to barna, dro de tre til Malaysia og har oppholdt seg der siden. Da oppholdstillatelsen dere utløp i år, valgte altså immigrasjonspolitiet å gå til pågripelse.

I Malaysia er barnebortføring ikke forbudt, og landet er heller ikke tilsluttet Haag-konvensjonen, noe som gjør ambassadens arbeid i denne situasjonen ekstra utfordrende. UD bekrefter også dette i e-posten:

– Norske myndigheter må forholde seg til lover og regler i det landet barnet er bortført til. Malaysia har ikke tiltrådt Haagkonvensjonen av 1980 om internasjonal barnebortføring. Vår erfaring er at saker hvor Norge ikke har et samarbeid etter Haagkonvensjonen er særlig utfordrende å få løst.

Søker politisk asyl

Mandag ble det kjent på TV 2 at den norske kvinnen har gått til det drastiske skritt å søke politisk asyl i Malaysia for å unngå at barna blir plassert i fosterhjem i Norge, og at hun selv blir straffeforfulgt etter straffelovens paragraf 261 for barnebortføring. Det bekreftet både den lokale advokaten i advokatfirmaet Ganesan, Hafnah & Rakan-Rakan, og den norske advokaten som har bistått henne tidligere, Ole Andreas Thrana.

– Hun står nå i en situasjon der hun kan få hjelp av ambassaden til å komme seg hjem, vel vitende om at barna blir plassert i fosterhjem og at hun selv vil bli straffeforfulgt, eller å finne en løsning for å bli i Malaysia, sa Thrana til TV 2 i går.