Forskere gjorde sjokkerende funn i brukte legoklosser

POPULÆRT: Legoklosser er populære leker for barn i mange aldre.
POPULÆRT: Legoklosser er populære leker for barn i mange aldre. Foto: Martin Lehmann/AP
Man bør tenke seg om før man kjøper brukte leker til barna, advarer Miljødirektoratet.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en fersk studie fra England undersøkte forskere 200 brukte plastleker for giftstoffer.

Lekene hentet forskerne fra ulike barnehager, bruktbutikker og private hjem i England, skriver BBC.

Og i 20 av lekene ble det funnet stoffer som kan være giftige for barn i visse mengder.

Verstingen var brukt Lego, gjerne produsert på 80-tallet.

– Legoklosser fra 70- og 80-tallet er den store feilen, sier professor Andrew Turner ved University of Plymouth, som står bak forskningen.

– Brukte leker er populært blant familier fordi de kan bli arvet direkte fra venner eller slektninger, eller kjøpt billig på bruktbutikker, loppemarked eller internett, sier Turner.

Studien er publisert i tidsskriftet Environmental Science and Technology.

Miljødirektoratet: – Potensielt giftig

I dag er det strenge regler for giftstoffer i leketøy gjennom EU-direktiver. Det nåværende leketøydirektivet kom i 2009, og gjelder også i Norge gjennom leketøyforskriften.

Gjør man et kjapt søk på Finn.no, finner man imidlertid flere salgsannonser for brukte legoklosser i Norge. Det er heller ikke uvanlig å finne lego på venterom eller lekerom for barn.

Slik kjøper du trygge leker

 • Kjøp svane- eller blomstmerkede leker dersom det er mulig.
 • Ikke kjøp leker som lukter sterkt av kjemikalier eller parfyme.
 • Sjekk at leken er CE-merket. CE-merket er ingen godkjenning, men er produsentens garanti for at leken overholder EUs krav. Alle leker skal være CE-merket.
 • Ta hensyn til anbefaling om alder, spesielt for barn under tre år.
 • Les og forhold deg til instruksjoner og sikkerhetsadvarsler på lekene.
 • Sjekk om leketøyet kan vaskes, og vask eller tørk av nye leker før du tar dem i bruk – spesielt tøyleker og/eller leker som småbarn putter i munnen.
 • Unngå å kjøpe leker av gateselgere. Her har myndighetene liten oversikt. Det er større mulighet for at de inneholder farlige stoffer og at de er av dårlig kvalitet.
 • Vær også forsiktig når du kjøper leker på Internett. Unngå netthandel dersom du ikke er helt trygg på kvaliteten på varen og på nettstedet der du handler.
 • Unngå å kjøpe leker av dårlig kvalitet eller kopiprodukter. Disse går ofte fort i stykker og skaper store avfallsmengder.

  Kilde: ErDetFarlig.no/Miljødirektoratet

– Det er ikke slik at alle brukte leker nødvendigvis er farlige. Men noen eldre leker kan inneholde stoffer som var tillatt å bruke den gang leken var ny, men som er forbudt å bruke i leker i dag, forklarer Trine-Lise Torgersen, sjefingeniør ved kjemikalieseksjonen i Miljødirektoratet, til TV 2.

– Dersom leker inneholder helseskadelige kjemiske stoffer som kan lekke ut når barna leker med dem, eller ved at de putter dem i munnen, kan dette potensielt føre til helseskade på kort eller lang sikt hos barna. Det er derfor vi er opptatt av innhold og utlekking av kjemikalier i leker og barneprodukter, sier Torgersen.

Dropp bruktleker

Torgersen understreker at Miljødirektoratet generelt er opptatt av gjenbruk, men at man likevel bør tenke seg om før man kjøper brukte leker.

– Akkurat når det gjelder gamle leker, anbefaler vi at man utvise litt skjønn når man velger å la leker gå i arv eller når man kjøper brukte leker. Det er ikke mulig å se på lekene om de inneholder farlige stoffer eller ikke, sier hun.

Dersom man likevel skal kjøpe eldre leker, er det et par ting man bør være oppmerksom på.

– Det være lurt å vurdere hva slags leker det er snakk om, hva slags materialer det er laget av, om de er laget av seriøse produsenter eller er billige kopier, hvor gamle lekene er og hvor gamle barna er, sier hun.

– Vi er mest bekymra for myke plastleker og treleker som er malt, og andre leker med et malingsstrøk eller to på. Det er de aller minste barna, som gjerne putter ting i munnen, som er mest utsatt.

Miljødirektoratets tjeneste ErDetFarlig.no har laget en sjekkliste for hvordan man kjøper trygge leker (se den komplette listen i faktaboksen). Et av rådene er blant annet å være forsiktig med netthandel.

– Vårt generelle inntrykk er at mange småbarnsforeldre er nokså bevisste når det gjelder sine barns helse og sikkerhet. Samtidig er det viktig også ved kjøp av nye leker å sjekke at de er CE-merkede, være forsiktig ved internetthandel, og unngå å kjøpe av gateselgere og leker av dårlig kvalitet eller kopiprodukter, sier Torgersen.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook