DØDE. Ingvar Kamprad (91) døde forrige helg, og overlater dermed møbel-imperiet til sine tre sønner.
DØDE. Ingvar Kamprad (91) døde forrige helg, og overlater dermed møbel-imperiet til sine tre sønner. Foto: IKEA

Sønnene til IKEA-grunnleggeren avslørte: Dette var hans «dødsplan»

Ingvar Kamprad (91) skal, lenge før sin død, ha bestemt hvor asken av ham skulle spres.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag sovnet IKEA-grunnleggeren Ingvar Kamprad stille inn. 91-åringen, som startet IKEA i 1943, ble født i Småland i Sverige.

Han etterlot seg de tre sønnene Peter (53), Jonas (51) og Mathias (48), som nå trolig vil ta over styringen av møbelimperiet.

Kun ett intervju

Aftonbladet skriver at sønnene, i et intervju med forfatter Bertil Torekull, fortalte at faren hadde planen for sitt eget dødsfall klar.

Ingvar Kamprad og hans kone hadde ett klart ønske: De ønsket at asken av dem skulle spres ved en innsjø i Småland, hans fødested.

Asken skulle spres på en eng omgitt av bjørketrær, like ved der Kamprad pleide å dra på fisketur.

I tillegg til det praktiske rundt hans egen begravelse hadde også 91-åringen en nøye plan for hva som skulle skje med selskapet hans.

– Det finnes et konkret regelverk som settes i gang, ved «worst case».. Det skal være en plan for de neste hundre årene, fortalte sønnene, i det som er det eneste intervjuet de noen gang har gjort, tilbake i 1998.

Og ifølge sønnene hadde Kamprad kontakt med konkrete institusjoner og personer som hadde helt klare oppgaver ved et eventuelt dødsfall.

  • Ingvar skal erstattes med 3-4 personer, der vi eller vår representant trer inn og kan styre i flere ulike ledd. Det kan kalles et slags øverste familieråd. Dette er det første som trer i kraft.

– Så kommer det jo for en dag: Vi må bestemme oss hver og en hvor vi kan gjøre størst nytte for oss. Ingen av oss higer etter plassen som øverste sjef for IKEA-gruppen, forteller sønnene.

Arvet sparsommeligheten

Men de understrekte den gang likevel at de alle tre vil være i tett tilknytning til selskapets øverste ledelse.

Forfatter Torekull var i tillegg til forfatter av boken, en nær venn av Kamprad.

I dag vil han ikke si noe mer om det sønnene fortalte tilbake i 1998.

– Jeg vil ikke filosofere over det som ble sagt i 1998, og la det være en spådom for noe som skjer i 2018, sier Torekull.

Storebror Peter (53) er utdannet økonom. Han skal for noen år siden ha vært involvert i en alvorlig ulykke, og skal ha vært gjennom fem kompliserte operasjoner.

Det sies at den eldste av sønnene skal ha arvet sin fars sparsommelighet.

Mellomste bror, Jonas (51), er den kunstneriske av dem. Han er utdannet designer og musiker, og har spilt i flere band.

Yngstebroren Mathias er den som hittil har hatt den høyeste posisjonen i IKEA-imperiet, som sjef for alle butikkene i Danmark fra 2004 til 2008.

– Vi kjenner de aller fleste i toppledelsen. Kom Ingvar overens med dem så vil vi også gjøre det.

Plan i 1976

Intervjuet med IKEA-arvingene ble gjort at Torekull i forbindelse med boken Historien om IKEA. Der avslørte også sønnene at Ingvar Kamprad hadde planen for sin bortgang klar siden 1976.

Men sønnene mener likevel at faren kunne vært enda tydeligere i hvordan han ønsket at selskapet skulle styres.

– Vi skulle ønske at Ingvar hadde vært tydeligere, men på den andre siden – jeg vet jo ikke selv hva jeg vil, og da er det vanskelig for ham å være tydelig, sier sønnene.