Matkontrollen avslører:

Lerums «Heimefrå» er laaaaangt i fra hjemmefra

Solbæra i Lerums «Heimefrå»-syltetøy er ikke fra Sogn. De er fra Polen.
Solbæra i Lerums «Heimefrå»-syltetøy er ikke fra Sogn. De er fra Polen. Foto: Heidi Hegvik.
Matkontrollen (TV 2): Vi har undersøkt hvor råvarene i syltetøyet kommer fra. De aller fleste er langt fra «Heimefrå».

Lerum spiller på nostalgi og tradisjoner i reklamen for «Heimefrå»-syltetøyet. Men de «tradisjonsrike, gule plommene» er ikke fra Sogn. De er fra Spania.

– «Heimefrå» er ikke basert på hvor råvarene kommer fra, men på at vi lager en syltetøyserie med utgangspunkt i håndverket som vi har lært av mine oldeforeldre, slik de gjorde det på gården Sørheim i Sogn, sier administrerende direktør Trine Lerum Hjellhaug i Lerum til Matkontrollen.

Også aprikosene, ferskenene og appelsinene i «Heimefrå»-syltetøyet er fra Spania.

– Vi har tillit til at forbrukerne forstår at appelsinene i vår syltetøyserie ikke er dyrket i Sogn, sier Lerum Hjellhaug til Matkontrollen.

Råvarer fra Polen og Romania

I «Heimefrå»-serien er det kun jordbæra og bringebæra som er norske, og kun bringebæra som er fra Sogn. Her er opprinnelsen til resten av syltetøy-råvarene:

Kirsebærene og solbærene er fra Polen.

Nypene er fra Romania.

Moltene er fra Sverige.

Appelsinene, aprikosene, ferskenene og plommene er fra Spania.

– Vi må dessverre ut av landet for å finne råvarene vi vil ha, sier administrerende direktør i Lerum Trine Lerum Hjellhaug til Matkontrollen. Foto: Heidi Hegvik.
– Vi må dessverre ut av landet for å finne råvarene vi vil ha, sier administrerende direktør i Lerum Trine Lerum Hjellhaug til Matkontrollen. Foto: Heidi Hegvik.

– Det er dessverre begrenset hva vi får tak i av norske råvarer som er bearbeidet slik vi trenger for å kunne lage syltetøy. Vi skulle ønske at hele vårt frukt- og bærbehov kunne dekkes i Norge, men det er dessverre ikke mulig. Derfor må vi ut av landet for å finne råvarene vi vil ha, men de er nøye valgt ut, og det er topp kvalitet. Det er det aller viktigste. Smaken skal være «heimefrå», sier Trine Lerum Hjellhaug.

Matkontrollens Solveig Barstad på Sørheim, hvor Lerum startet sin syltetøy-produksjon. Foto: Heidi Hegvik.
Matkontrollens Solveig Barstad på Sørheim, hvor Lerum startet sin syltetøy-produksjon. Foto: Heidi Hegvik.

Forbrukerrådet: – Ugreit

Forbrukerrådet liker ikke måten Lerum har merket syltetøy-serien på.

– Dersom du på en eller annen måte prøver å fremstille ditt produkt som bedre eller annerledes enn tilsvarende produkt uten at det er tilfelle er det ugreit, mener fagdirektør Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet.

– Ugreit: Forbrukerrådet liker ikke måten Lerum har merket sin nye syltetøyserie på. Foto: Kjell Håkon Larsen.
– Ugreit: Forbrukerrådet liker ikke måten Lerum har merket sin nye syltetøyserie på. Foto: Kjell Håkon Larsen.

Han mener ordet «heimefrå» får forbrukerne til å tenke at syltetøyet ikke bare er laget i Sogn, men at råvarene også kommer fra Sogn. Han synes derfor merkinga av bringebærsyltetøyet er bra, men ikke resten av syltetøyet i «Heimefrå»-serien.

– Det er ikke greit, men det er vanskelig å nekte Lerum når konkurrentene sier at syltetøyet deres er «hjemmelaget». Her bør Mattilsynet bli strengere. Vi har altfor mange begrep som ikke gir mening når du går og handler i butikken, sier Instefjord til Matkontrollen.

Mattilsynet skriver i en e-post til Matkontrollen at de har prioritert matmerking mer de siste åra. I 2017 reagerte de overfor produsentene på cirka halvparten av produktene de sjekket i en stor kampanje, og i tillegg til å føre tilsyn bruker de mye tid på å veilede produsentene.

– Historien viktigst

Administrerende direktør i Lerum, Trine Lerum Hjellhaug, mener det er historien bak Lerum og ikke råvarene som er viktigst med bruken av «Heimefrå»-begrepet.

– Vi har investert mange millioner for å få fram smaken, lukten, fargen og god konsistens, sier Lerum Hjellhaug til Matkontrollen. Foto: Heidi Hegvik.
– Vi har investert mange millioner for å få fram smaken, lukten, fargen og god konsistens, sier Lerum Hjellhaug til Matkontrollen. Foto: Heidi Hegvik.

– Jeg tenker at Forbrukerrådet må få mene det de vil om dette, men for oss er det ikke råvarene som vi først og fremst ville ha kommunisert fram, men historien og opprinnelsen til Lerum.

– Hva er det som skiller «Heimefrå»-syltetøyet fra annet syltetøy?

– Vi har gjort tilpasninger i produksjonen, og vi har investert ganske mange millioner for å nettopp få fram smaken, lukten, fargen og god konsistens, sier Lerum Hjellhaug til Matkontrollen.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook