– Vi skylder dere en stor takk, sa partileder Jonas Gahr Støre før han avsluttet sin tale til landsstyret mandag.

Det ekstraordinære landsstyremøtet i Arbeiderpartiet startet mandag ettermiddag og skal behandle håndteringen av varslersakene mot Trond Giske.

– Jeg vet at mange av dere har følt skam. Av alt som har gjort inntrykk på meg de siste ukene er dette noe av det sterkeste. Det dere har fortalt om skammen som kommer etter hendelsen, sa Støre i sin tale.

På morgenen samlet sentralstyret seg og ble enige om at Trond Giske ikke lenger har en plass i sentralstyret. Grunnen er at han trakk seg som nestleder i Arbeiderpartiet 7. januar, etter at varslersakene mot ham ble kjent.

– Vondt for Trond og familien

Støre mener varslersakene har satt samholdet og felleskapet i partiet på prøve. Og partiet er enda ikke ferdig med sakene.

– Det kommer til å gjøre vondt i forsettelsen også, sa Støre i en av sine viktigste politiske taler til nå.

Han nevnte både kvinnene som har varslet og tidligere nestleder Trond Giske, som fortsatt er sykemeldt.

– Det har gjort vondt for Trond og hans familie, sa Støre.

Han ba om slutt på lekkasjer og tok et kraftig oppgjør mot ryktespredning og baksnakkelser mot kvinnelige politikere.

Selvkritikk

Støre startet talen direkte med varslersakene.

– Det har vært krevende for partiet, med sterke følelser og uro blant mange av våre folk. Og vi som har mottatt varsler, har også blitt preget. Vi har spurt oss selv: Hvorfor har vi ikke stilt flere spørsmål før, sa Støre.

Han tok derimot ikke selvkritikk på sin egen håndtering av saken. Han understreket at både Giske og hans advokater har fått all informasjon om sakene.

– Det er tilstrekkelig til å si at prosessen har vært rettferdig. Å vente enda lenger ville bare skadet partiet, sa Støre.

Vil ikke ha lekkasjer

Partilederen manet til samhold og fellesskap – verdier som har blitt satt på prøve i Arbeiderpartiet den siste tiden.

– Lekkasjer tjener ingen hensikt annet enn å skape usikkerhet og splittelse. Solospill og egne agendaer svekker oss alle.

Han ba partimedlemmene slutte rekkene. En stor del av talen var viet til #metoo-kampanjen og hvordan Arbeiderpartiet skal være kompromissløse i innsatsen mot alle former for trakassering, enten det er i partisammenheng eller i samfunnet.

Støre understreket også at politikken fortsatt er mannsdominert.

– Kvinnelige politikere utsettelser oftere for baksnakkelser. Utsettes oftere for ryktespredning, og for hersketeknikker, sa han.

Han understreker at partiet skal være et likestillingsparti og at menn må kjenne på dette det alvoret.