Norsk kvinne og hennes to barn er på flukt fra barnevernet – søker politisk asyl i Malaysia

Den norske kvinnen og hennes to barn på 8 og 10 år sitter i interneringsleir for illegale innvandrere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den norske tobarnsmoren (38) har siden mars 2016, da fylkesmannen vedtok at barnevernet skulle ta over omsorgen for hennes to barn, vært på flukt i Malaysia.

Mandag bekrefter hennes norske advokat, Ole Andreas Thrana, at hun søker om asyl for seg og barna i landet.

– Vi har skaffet en advokat som ivaretar hennes interesser der nede, og han forteller at de nå er i gang med å søke om politisk asyl i Malaysia, sier Thrana til TV 2 Nyhetene.

– Hva er grunnlaget for en slik asylsøknad?

– Enten må hun henvende seg til den norske ambassaden for å komme seg hjem, vel vitende om at hun da blir straffeforfulgt og at barna blir plassert i fosterhjem, eller bli i Malaysia for å finne en løsning der nede, sier Thrana.

Kvinnen forsøker nå å finne en måte å bli i Malaysia på.

– Jeg jobber nå med å skaffe kvinnen politisk asyl i Malaysia. Om vi får tilsendt god dokumentasjon fra Norge, vil vi kunne argumentere med at hun ikke vil få en rettferdig behandling i hjemlandet. Vi får, se, jeg kan i alle falle få trenert saken i et par uker, sier Subramaniam Ganesan i advokatfirmaet Ganesan, Hafnah & Rakan-Rakan til TV 2.

Etter vedtaket om omsorgsovertakelse i februar 2016, dro hun måneden etter til Malaysia sammen med sine to barn. I Malaysia er barnebortføring ikke forbudt, og landet er heller ikke med i Haag-konvensjonen. Dermed kunne altså moren leve trygt i landet, men kun frem til torsdag i forrige uke. Da gikk malaysisk politi til aksjon.

Ikke gyldig visum

Morens og barnas visum i Malaysia ble ikke fornyet. Dermed oppholdt de seg ulovlig i landet.

Torsdag forrige uke aksjonerte immigrasjonsmyndighetene mot boligen i Langkawi der kvinnen og barna bodde. De tre ble så plassert i en interneringsleir for illegale innvandrere, der de fremdeles oppholder seg.

Advokat Thrana snakket med den norske kvinnen mandag formiddag.

– Hvordan har de det i denne leiren?

– Hun sier de etter forholdene har det bra.

– Hva vet du om sjansene for at hun for innvilget politisk asyl i landet?

– Jeg kjenner ikke godt nok til malaysisk lovgivning på dette området til å kunne svare på det, sier Thrane.

Utenriksdepartementet har fått skriftlige spørsmål fra TV 2 Nyhetene om hvordan de forholder seg til denne situasjonen, hvilken dialog de har med malaysiske myndigheter, og om de har hjemmel til å kreve kvinnen utlevert.

De har mandag ettermiddag ikke svart på TV 2s henvendelser.