Sentralstyret i Arbeiderpartiet har mandag vedtatt at tidligere nestleder Trond Giske ikke fortsetter i partiets sentralstyre.

«For Arbeiderpartiet er det forventet at våre tillitsvalgte har en atferd som er forenlig med vårt verdigrunnlag og våre retningslinjer for hvordan vi mener at kvinner og menn skal bli møtt i vår organisasjon. Dette ansvaret hviler ekstra tungt på våre fremste tillitsvalgte.» skriver partiet i en uttalelse mandag formiddag.

«Da Trond Giske allerede har trukket seg som nestleder er det naturlig at Giske ikke møter i sentralstyret ut denne valgperioden».

I samme uttalelse skriver sentralstyret at de ser frem til at Giske gjenopptar sitt politiske arbeid i Stortinget etter endt sykemelding.

Kommentarer fra Jonas Gahr Støre og resten av partiledelsen ventes senere mandag. Ap-lederen skal selv innlede til et ekstraordinært landsstyremøte klokken 13.30.

Avsluttet behandling av sakene

Arbeiderpartiet avsluttet torsdag behandlingen av varselsakene om seksuell trakassering mot Giske.

Partiet konkluderte med at den tidligere partitoppen har brutt partiets retningslinjer i fem av varselsakene. I mandagens uttalelse understreker sentralstyret at de stiller seg bak partileder Jonas Gahr Støres avgjørelse i saken.

«Sentralstyret konstaterer at konklusjonen i behandlingen av flere av varslene er at det har vært brudd på partiets retningslinjer mot seksuell trakassering.»

Giskes advokater har reagert sterkt på saksbehandlingen, og mener Giske burde fått større anledning til å komme med sine innspill til varslene.

Amundsen sa opp

Søndag ble det kjent at partiets sekretariatsleder på Stortinget, Hans Kristian Amundsen, slutter i sin stilling. Bakgrunnen for oppsigelsen var en konflikt med partisekretær Kjersti Stenseng.

– Jeg trekker meg for å bidra til ro i partiet. Vi kan ikke leve med en situasjon der det fremstår som at det er en konflikt mellom partiledelsen og stortingsgruppa, sa Amundsen til TV 2.

Også to rådgivere som jobbet tett med Giske har sagt opp jobbene sine.