Folk blåser i røykeforbud

TYDELIG: Plattformene på Oslo S er merket med røyking forbudt-skilt. Foto: Lars Barth-Heyerdahl/TV 2
TYDELIG: Plattformene på Oslo S er merket med røyking forbudt-skilt. Foto: Lars Barth-Heyerdahl/TV 2
Flere politiske partier vil utvide røykeloven. Problemet er å håndheve et forbud i offentlige rom, mener institusjoner som har strenge røykeregler.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 kunne forrige helg fortelle at både Arbeiderpartiet og Senterpartiet støtter KrFs ønske om å utvide dagens røykeforbud til å gjelde områder der ikke-røykere sjeneres av røykere.

KrF lot seg inspirere av at den svenske regjeringen går inn for å forby røyking på flere offentlige steder som lekeplaser, idrettsplasser, uteserveringer, bussholdeplasser og togperronger.

Vanesak

På mange offentlige steder i Norge har det lenge vært forbudt å fyre opp en sigarett.

På landets togstasjoner og perronger har det vært forbudt å røyke siden 2014. Kommunikasjonsdirektør Kristin Paus i Bane Nor Eiendom, som forvalter og driver stasjonene, har inntrykk av at de fleste respekterer forbudet.

– Det er jo utendørs, så det er sikkert noen som synes det er naturlig å ta seg en røyk på plattformen. Men forbudet har vart såpass lenge at folk begynner å bli vant til at det er forbudt å røyke på stasjonen, sier Paus.

– Hva slags sanksjonsmuligheter har dere mot folk som bryter forbudet?

– Vi har jo ikke politimyndighet, men har lagt til rette på best mulig måte ved å fjerne alle askebegre og sette opp plakater og klistremerker for å gjøre det klart at røyking er forbudt. Vi har også vektere på jobb og Bane Nor-ansatte med gule vester som kan be folk om å stumpe røyken eller gå et annet sted. Noe sterkere virkemiddel har vi ikke.

Paus sier Bane Nor ikke får spesielt mange henvendelser fra folk som blir plaget av at folk røyker der det ikke er lov.

HAR ASTMA: Mina Zvanut har sett røykere på togstasjoner, men opplever det ikke som et problem. Foto: Lars Barth-Heyerdahl/TV 2
HAR ASTMA: Mina Zvanut har sett røykere på togstasjoner, men opplever det ikke som et problem. Foto: Lars Barth-Heyerdahl/TV 2

– Det kan sikkert forekomme at folk blir sjenert om de er veldig allergiske, men det er ikke noe vi har mange problemer med, sier Paus.

Røykfrie inngangspartier

Også helseinstitusjoner er underlagt strenge røykeregler. I loven heter det at inngangspartier til helseinstitusjoner og offentlige virksomheter skal være røykfrie. Flere sykehus stiller også krav til at ansatte ikke skal røyke i arbeidstiden og inne på sykehusets områder.

– Flytter meg om noen røyker

På en nokså glissen plattform på Oslo S står Mina Zvanut (27) fra Oslo. Hun tar ikke toget veldig ofte, men har likevel opplevd at folk røyker på plattformen. Hun tror ikke folk tar røykeforbudet så alvorlig.

Zvanut har astma og sjeneres av sigarettrøyk. Likevel opplever hun ikke røyking på togstasjoner som et problem.

– Om noen står og røyker ved siden av meg, flytter jeg meg, sier 27-åringen mens hun venter på toget til Drammen.

Oslo universitetssykehus har tydelig skilting ved inngangspartiene og egne røykeskur. Men fortsatt har OUS utfordringer knyttet til røyking.

– Det handler om at så lenge folk røyker, så vil det være røyking, sier HMS-leder Jill Jahrmann ved OUS til TV 2.

I 2016 beskrev Jahrmann en situasjon hvor sykehuset slet med at røykfrie områder ikke ble respektert og at røyklukt kom inn gjennom vinduer og ventilasjonskanaler til pasienter og ansatte.

Eiendomsavdelingen brukte flere hundre tusen kroner i året på å plukke opp sneiper på sykehusets område.

En del pasienter er røykere

Siden 2016 har situasjonen bedret seg, forteller Jahrmann. Hun vet imidlertid ikke om det skyldes sykehusets tiltak mot røyking eller at det er blitt færre røykere.

– Det er sånn at en god del av våre pasienter og pårørende er røykere. Det er ikke et paradoks en gang, røyking er farlig og kan føre til at man må på sykehus. Det er forskjellige regler som gjelder for ansatte og pasienter. Ansatte skal absolutt ikke røyke, mens vi må tilrettelegge for pasienter og pårørende som er i en sårbar situasjon. Men det vil alltid være enkeltpersoner som synes at reglene ikke gjelder dem, sier HMS-lederen.

– Hvorfor bryter folk reglene?

– Enten bryr de seg ikke, eller så ser de ikke oppslagene. Men rundt inngangspartiene er det så tydelig merket at det må være flaut å røyke der, mener hun.

Høflig tilsnakk

Ifølge loven kan folk som røyker der det ikke er lov, bortvises fra stedet. Det har ikke OUS praktisert. I stedet bestreber de seg på en hyggelig tilnærming der de ber folk stumpe røyken eller gå et annet sted.

Akkurat det kan være vanskelig for de ansatte, sier HMS-leder Cathrine Valla ved St. Olavs hospital i Trondheim.

– Vi har fått tilbakemeldinger fra ansatte om de ikke alltid synes det er ok å gjøre det. Det kan dreie seg om pasienter og pårørende i vanskelige livssituasjoner som nettopp har fått en vond beskjed, sier Valla.

St. Olavs er definert som et tobakksfritt sykehus. Hele området skal være røykfritt, og det er ikke egne røykeskur eller områder der det er tillatt å ta seg en røyk.

En utfordring for sykehuset har vært å definere hva som er sykehusets område, sier Valla.

– Det går for eksempel kommunale veier gjennom sykehusområdet. Det vi gjør, er å anmode om at røykeforbudet respekteres. Vi har ikke folk som går rundt og følger dette opp, sier hun.

– Er problemet blitt større eller mindre de siste årene?

– Vi har fortsatt utfordringer, men jeg har inntrykk av at omfanget er mindre.

Mener det viktigste er på plass

Jill Jahrmann synes ikke det er feil å skjerpe røykeloven, men mener de viktigste grepene ble gjort da helseminister Dagfinn Høybråten (KrF) i sin tid kjempet gjennom røykeloven.

– Vi ser hvordan utviklingen går med stadig færre røykere. Jeg blir overrasket om det snur, sier hun.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook