DØD: Ingvar Kamprad døde, 91 år gammel, denne helgen. Allerede som tenåring startet han opp det som skulle bli en gigantisk møbelsuksess.
DØD: Ingvar Kamprad døde, 91 år gammel, denne helgen. Allerede som tenåring startet han opp det som skulle bli en gigantisk møbelsuksess. Foto: Monasje / AFP

Raser etter «usmakelig» reaksjon på Ikea-grunnleggerens (91) død

«Vi er 150.000 arbeidere som burde få dele på arven», skriver svensk ungdomsparti.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag døde grunnleggeren av den svenske møbelgiganten Ikea, Ingvar Kamprad, 91 år gammel.

Få timer etter at dødsfallet ble kjent, skrev det svenske ungdomspartiet Ung Vänster en Facebook-status som nå blir kraftig diskutert, skriver Expressen.

Det sosialistiske ungdomspartiet hevder at Kamprad utnyttet arbeidskraft for å bli rik.

«Han har bygget sin formue på å utnytte mennesker i Sverige og i andre deler av verden for å presse lønner og kostnader. Han har også registrert selskapet i skatteparadis for å snylte på skatten i Sverige», skriver ungdomspartiet.

«Det er på tide at arbeiderne får tilbake det han har stjålet fra dem. Vi er 150.000 arbeidere som burde få dele på arven», fortsetter de.

Utspillet kommer fra lederen for ungdomspartiet, Henrik Malmrot, som opplyser at han er tidligere ansatt hos Ikea.

FÅR KRITIKK: Ungdomspartiets utspill får sterk kritikk av flere. FOTO: Skjermdump/Facebook
FÅR KRITIKK: Ungdomspartiets utspill får sterk kritikk av flere. FOTO: Skjermdump/Facebook

– Usmakelig!

Flere reagerer sterkt på Facebook-innlegget, og mener innholdet er upassende. Over ni tusen har kommentert, og mange spør om det hele er en dårlig spøk.

«Så utrolig usmakelig! Ikea skaper masse arbeidsplasser både i Sverige og i verden, og har gjort det i flere tiår. Og hva Ikea har betydd og betyr for markedsføringen av Sverige går ikke an å måle i penger», skriver én.

Blant dem som reagerer er også politisk kommentator i svenske TV4, Marcus Oscarsson. Han kaller innlegget «usmakelig og uforskammet», og mener utspillet er under enhver kritikk.

Grunnla som 17-åring

Kamprad grunnla Ikea i 1943, under andre verdenskrig. Den gang var han bare 17 år gammel.

Forretningen fikk navnet Ikea, som står for Ingvar Kamprat Elmtaryd Agunnaryd. Elmtaryd er navnet på gården familien flyttet til da Ingvar var syv år gammel, mens Agunnaryd er navnet på tettstedet hvor gården lå.

De første årene solgte selskapet blant annet julekort, penner og nylonstrømper via postordre. Det var først i 1948 at Kamprad begynte å selge møbler, som etter hvert ble det Ikea ble kjent for.

I desember ble det kjent at EU-kommisjonen åpner etterforskning mot Ikeas skatteregime i Nederland, hvor Ikea har sitt hovedkvarter.