RØYK: Ole Alexander Opdalshei tror røyking på bussholdeplasser kommer til å virke rart for oss i fremtiden.
RØYK: Ole Alexander Opdalshei tror røyking på bussholdeplasser kommer til å virke rart for oss i fremtiden. Foto: TV 2 / NTB scanpix

kreftforeningen skuffet over frp:

– Om noen år vil vi se tilbake og tenke at røyking på bussholdeplasser er rart

Kreftforeningen mener at et utendørs røykeforbud om få år vil være like naturlig som det vi i dag har innendørs.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er for eksempel lekeplasser som blir røykefrie etter Krfs forslag, og det synes vi er kjempebra, sier Ole Alexander Opdalshei, assisterende generalsekretær i Kreftforeningen, til TV 2.

Også ved bussholdeplasser, innganger til kjøpesentre, uteserveringer og innganger til en rekke offentlige bygg vil det bli røykefritt om Krf får det som de vil.

– Vi synes det er viktig, både for å gjøre røyking mindre populært, men også slik at folk ikke blir plaget av skjemmende røyk, sier han.

Støtte

Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet støtter KrF i ønsket om å utvide dagens røykeforbud til å gjelde områder der ikke-røykerne sjeneres av røykere.

Også Høyre er positive til enkelte av forslagene.

Fredag foreslo den svenske regjeringen røykeforbud en rekke nye steder.

– Jeg ser at den svenske regjeringen har sagt offentlige plasser som lekeplasser, uteservering, parker, holdeplasser, togstopp også videre. Det synes jeg virker fornuftig. Der må det være mulig å bevege seg uten å bli eksponert for passiv røyking, sier Arbeiderpartiets helsepolitiske talskvinne Ingvild Kjerkol til TV 2.

Et parti sier likevel klart nei. Fremskrittspartiet rister på hodet av forslaget om å utvide røykeloven til også å gjelde utendørs.

– Jeg er helt uenig i forslaget. Vi har en veldig streng røykelov i dag, sier helsepolitisk talsmann Bård Hoksrud (Frp).

– Helt vanlig

At Frp sier nei, synes Kreftforeningen er skuffende.

– Vi synes jo det er dårlig, for dette er et bra og viktig tiltak. Det er alt for mange som dør av røyk, så jo mer vi kan redusere det, jo bedre, sier Opdalshei.

Kreftforeningen tror at et røykeforbud utendørs om noen år vil være like naturlig som det røykeforbudet vi i dag har innendørs.

– Vi kommer nok til å se tilbake på at folk sto å røykte på bussholdeplasser og tenke at det var veldig rart, sier han.