– Ble møtt av torpedoer da jeg leverte barna i barnehagen

Privatetterforsker Geir Selvik Malthe-Sørenssen sparte ingen og svindlet til og med sin egen kone. I et eksklusivt intervju med TV 2 forteller han for første gang sin versjon om hvorfor han lurte alle rundt seg.

Nå er den tidligere redaktøren og krimjournalisten tiltalt for å ha lurt til seg 6,7 millioner kroner. Og han innrømmer alt.

– Det er helt jævlig å lese, naturlig nok. Det gjør fryktelig vondt å se hva man faktisk har vært med på å gjøre, sier Malthe-Sørensen i et eksklusivt intervju med TV 2.

Malthe-Sørenssen har erkjent straffskyld for alle punktene i tiltalen.

– De du har lurt og bedratt er de som har stått deg nærmest?

– Ja, det er helt riktig. Det er folk som har hjulpet meg i ulike settinger i livet mitt. Jeg er fryktelig lei meg for det som har skjedd, og skulle gjerne hatt det ugjort. Men det går ikke, sier Malthe-Sørenssen til TV 2.

Løy om svulst

En av dem han har svindlet er advokat Harald Stabell. Malthe-Sørenssen har i flere år samarbeidet med advokaten for å få gjenopptatt saken til spiondømte Arne Treholt. I 2013 lurte privatetterforskeren Stabell og sa han måtte opereres i utlandet. To ganger fikk han låne til sammen en halv million kroner til en operasjon han aldri tok.

– Jeg sa jeg hadde en svulst, en utvekst i hodet, ja. Det er riktig. For det var det jeg var overbevist om at jeg hadde, sier den tidligere privatetterforskeren.

– Du har stilt din egen diagnose?

– Jeg har ikke stilt min egen diagnose, jeg har innbilt meg at dette var verre enn hva det var, ja. Det er kanskje litt å stille sin egen diagnose da.

Han innrømmer å ha løyet til Stabell om hvorfor han trengte å låne penger.

– Jeg løy hvert fall andre gang jeg lånte penger. Jeg løy og sa jeg trengte mer penger til den samme operasjonen. Det er klart at det var ikke riktig, det var en løgn, for pengene hadde gått til helt andre ting, sier Geir Selvik Malthe-Sørenssen.

Svindlet sin egen stefar

Men det var ikke bare advokat Stabell han lurte med sykehistorien. Stefaren trodde også stesønnen var alvorlig syk og lånte han 600.000 kroner. I tillegg tok Geir Selvik Malthe-Sørenssen opp 750.000 kroner i forbrukslån i stefarens navn uten at han visste det.

– Jeg var helt desperat for jeg hadde jo ikke penger. Det var jo ikke noen penger noen sted. Gjelden tårnet seg opp og kemneren var på døra. Så når det kom noen kroner inn på kontoen,så forsvant de bare rett ut igjen, forteller den tidligere privatetterforskeren.

Malthe-Sørenssen løy om store deler av livet sitt til slektninger og venner.

– Pengene ble bare borte. Jeg drev brannslukning av penger jeg hadde lånt av andre tidligere. Dette var midt oppe i en livssituasjon hvor min nærmeste familie og alle rundt meg tror jeg er i en vanlig jobb. De tror jeg har en fast inntekt. Ingen er kjent med det trusselbildet og truslene som jeg levde med. Jeg valgte ikke å fortelle noen om det da, for jeg var redd for konsekvensene hvis det skulle bli kjent.

Startet svindelen etter en bedragerisak

Hvordan endte den tidligere krimjournalisten selv opp som lovbryter og en som svindlet sine aller nærmeste?

Ifølge han selv startet det etter at han i 2012 begynte å jobbe som privatetterforsker for en kjent kriminell mann, som da var tiltalt i en bedragerisak.

– For meg så var han en vanlig klient. Sammen med advokatene skulle jeg hjelpe og styrke forsvaret hans. Det ser jeg på ingen måte noe galt i å gjøre, for det er en jobb som må gjøres slik at de får en rettferdig forsvar. Men med det jeg i dag vet om arbeidsmetoder og hvordan dette skulle gå, så hadde jeg selvfølgelig aldri gjort det, men det nytter ikke å sitte å si det i dag, sier Malthe-Sørenssen.

Han sier han etter en tid ønsket å bryte med mannen. Det var etter at den kriminelle mannen betrodde seg til Malthe-Sørenssen og fortalte at han stod bak et angrep på en meddommer i en straffesak.

– For meg så var tilståelsen hans det som startet mitt mareritt med trusler. Da jeg forsøkte å bryte og komme meg ut av dette, da begynte truslene mot meg å komme. For han var livredd for at hvis jeg ikke lengre var tilknyttet han eller var rundt han, så kunne jeg begynne å prate med dette til andre.

Malthe-Sørenssen forteller han ble truet til å fortsette å jobbe for mannen –uten å få betalt.

– Jeg har blitt møtt av folk når jeg har hentet barna mine i barnehagen som sa det var viktig at jeg var nødt til å passe på barna mine eller så kunne de bli utsatt for noe. Jeg har blitt møtt utenfor min egen bolig når jeg har kjørt barn til barnehagen. Jeg har hatt en rekke ubehagelige møter, har også ved en del anledninger blitt truet med våpen. Jeg har hele tiden vært utsatt for et press som har gjort det jævlig vanskelig. Jeg ser jo i dag og jeg skjønner jo ikke selv hvorfor jeg ikke, gjorde det jeg burde gjøre... At jeg burde gått ut, jeg burde kontaktet noen, jeg burde forsøkt å fått hjelp. Men jeg klarte det ikke. Det er ikke noen annen forklaring på det, jeg klarte det rett og slett ikke å komme meg ut av det helvete jeg var i før jeg ble pågrepet av politiet, sier han.

Og fortsetter:

– Han tok meg inn på kontoret mange ganger og sa at "Du er nødt til å være rundt meg, hvis du ikke er tilknyttet meg lengre så kan ikke jeg beskytte deg og familien din. Da kan jeg ikke si til disse guttene at jeg har kontroll på deg og hvis jeg ikke har kontroll på deg så kan hva som helst skje for disse skyr ikke menneskeliv, her er ingenting verdt. Du vet hvem som står bak angrepet på meddommeren, det er kjempefarlig for de”.

– Han har ingen troverdighet

Mette Yvonne Larsen er advokat for den kjente kriminelle mannen. Hun er kjent med innholdet i Geir Selvik Malthe-Sørenssens intervju og påstander som fremkommer om hennes klient. Hun mener påstandene er oppspinn.

– Når det gjelder Geir Selvig så er jo han tiltalt for å ha lurt en hel verden – absolutt hele persongalleriet man kan tenke seg. Når han da kommer med disse påstandene oppfatter jeg det som svært lite troverdig. Han har ingen troverdighet, og man kan også lure på hvorfor han sier det, om det er en slags hevn eller hva det er. Men jeg tenker at man bare kan se bort fra det en mann i hans situasjon kommer med, forteller Larsen til TV 2.

– Er det helt grunnløst?

– Sånn som jeg oppfatter det på vegne av min klient, så er det det. Og jeg tenker at det er vel ingen som tror på Geir Selvik lenger, sier hun.

Mistet motstandskraften

Den tidligere privatetterforskeren forteller at han fortsatte å svindle folk rundt seg for å få penger til å leve for. Ved hjelp av falske lønnsslipper og selvangivelse lurte han Rørosbanken til å gi han et lån på nesten fem millioner kroner.

– Jeg var ikke der psykisk i det hele tatt på det tidspunktet. Jeg gjorde bare ting fordi jeg følte at der og da var det det beste jeg kunne gjøre for å klare å komme meg videre i livet. For å ikke bli oppdaget i den boblen jeg på en måte levde i. Og for at ikke trusler mot meg og min familie ikke skulle bli satt ut i live. Jeg har levd med disse truslene såpass lenge at til slutt så trengte han egentlig ikke å rette noen pistoler mot meg eller gjøre noe annet, han trengte bare å fortelle meg hva jeg gjorde og så gjorde jeg det. Det høres kanskje utrolig ut, men det var sånn det var, og det var sånn det føltes på det tidspunktet. Jeg hadde ikke noe motstandskraft igjen. Jeg vet at det høres utrolig ut, og det er utrolig. Og jeg er jo fryktelig lei meg for at det har rammet – både de som er meg nærmest – men også alle andre som på en måte har blitt dratt inn i denne karusellen.

– Men det er jo ditt valg. Det var du som valgte å jobbe for den kriminelle mannen. Det er ikke han som har påført deg dårlig økonomi?

– Jeg valgte å jobbe for han, og jeg valgte å bli hos han. På bakgrunn av det som skjedde og på bakgrunn av den konkrete trusselsituasjonen som skjedde når jeg forsøkte å gå ut i 2013. Ja, det er helt riktig, det er mitt valg å bli hos han. Og det er det som påfører meg selvfølgelig en dårlig økonomi. Eller forverrer økonomien min ytterligere. Men jeg burde jo ikke gjort det, jeg burde jo selvfølgelig ha gått ut. I dag ser jeg jo det, og burde sett det lenge før, men på det tidspunktet så jeg det rett og slett ikke. Jeg klarte ikke å… jeg klarte ikke å heve blikket da. Jeg var bare opptatt av å… en ny dag, redde en ny dag, komme meg igjennom neste dag, komme meg igjennom neste dag, uten at noe skulle skje. Det er det som på en måte har styrt meg hele den perioden. Jeg klarte ikke å komme meg ut.

Skrev tilståelse på cella

Geir Selvik Malthe-Sørenssen lurte også ekskona og forfalsket hennes underskrift for å ta opp lån i Rørosbanken.

– Det er noen helt jævlige valg jeg har tatt, og som på en måte har ødelagt livet mitt fullstendig. Og ødelagt for mange mennesker rundt meg, og det er jeg… fryktelig, fryktelig lei meg for.

– Hva tenker du om alle du har dratt med deg i dragsuget og som du har ødelagt for?

– Jeg er fryktelig lei meg for det som har skjedd, jeg er fryktelig lei meg for konsekvensene av dette. Jeg skulle naturlig nok gjerne ha dette ugjort. Men det… det går ikke. Og nå må jeg på en måte bare forsøke å stå for det, og prøve selv å forstå hvordan det kunne skje, hvordan jeg kunne komme meg inn i… hvorfor jeg ikke klarte å komme meg ut, mener jeg, av den situasjonen jeg var i. Og.... prøve å rydde opp så godt jeg kan.

I juni 2015 ble privatetterforskeren pågrepet og siktet for grov korrupsjon. Denne siktelsen er nå frafalt, men på cella begynte han å skrive på en tilståelse. Han ønsket nå å legge alle kortene på bordet og komme seg ut av det helvete han hadde levd i.

– Jeg valgte å skrive dette her for jeg plutselig så dette som min utvei til å komme ut av det marerittet jeg hadde vært i. Nå fant jeg plutselig en nødutgang, nå fant jeg plutselig en måte og komme meg ut av den situasjonen jeg var i. Jeg skriver for det har jeg alltid gjort. Det hjelper meg til å huske, jeg husker bedre når jeg skriver, så jeg skrev ned historien fra A til Å som jeg husket den der og da. Så har det kommet mer etterhvert som jeg har gått i behandling.

Klar for å ta sin straff

Geir Selvik Malthe-Sørenssen møtte i Oslo tingrett torsdag for å få en tilståelsesdom, men dommeren avviste saken fordi han mente den tidligere privatetterforskeren ikke kom med en uforbeholden tilståelse. Nå må han møte til hovedforhandling en gang i løpet av året med full bevisførsel. Han er klar for å ta sin straff og gjøre opp for seg.

– Du har nå fortalt din historie, hvorfor skal vi tro på deg nå?

– Nei, jeg har vel ikke noe annen forklaring enn at dette er min historie. Dette er min historie og det er dette som har skjedd. Dette er på en måte min forklaring på hvorfor det gikk så ettertrykkelig til helvete med meg og med de som var rundt meg hvordan de har blitt rammet. Jeg har lagt kortene på bordet ovenfor politiet. Jeg har lagt kortene på bordet ovenfor dere. Jeg har et ønske om å bli ferdig med dette her, jeg har ett ønske om å komme meg videre seinere. Den eneste måten å gjøre det på er og erkjenne for seg selv da, det man har gjort og greie å innse selv hvilke feil man har begått for så å prøve å unngå og havne i den fellen én gang til og det er jeg ganske trygg på at jeg ikke skal gjøre, avslutter Geir Selvik Malthe-Sørenssen.