Ethan (til venstre) og Aiden (til høyre) deler alt bortsett fra tannbørste og statsborgerskap.
Ethan (til venstre) og Aiden (til høyre) deler alt bortsett fra tannbørste og statsborgerskap. Foto: AP/Jae C. Hong

Tvillingene er født med fire minutters mellomrom – men bare én av dem er lovlig i USA

De to tvillingbrødrene deler alt. Foreldre, rom, klær, mat. Men bare en av dem bor lovlig i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Aiden og Ethan Dvash-Banks ble født i Canada for 16 måneder siden. De kom til verden fordi fedrene deres ønsket seg barn, og brukte en anonym eggdonor, og surrogatmor.

I mars mottok fedrene deres to brev. En til hver gutt. Det tykkeste konvolutten var til Aiden. Den inneholdt et amerikansk pass og et brev som gratulerte gutten med sitt amerikanske statsborgerskap.

Den mindre konvolutten var til Ethan. Der var det kun et brev hvor det sto at søknad om statsborgerskap var avslått.

Krever genetisk slektskap

Saken har fått stor oppmerksomhet i USA. Den absurde situasjonen har oppstått fordi fedrene er fra ulike land. Pappa-Andrew er fra Santa Monica i California, mens Pappa-Elad er fra Israel.

Det viste seg at det var brukt sæd fra begge fedrene til å befrukte eggdonorens egg. Aiden var genetisk beslektet med Andrew, mens Ethan er biologisk sønn til Elad.

Elad Dvash-Banks (til høyre) og Andrew leker med tvillinguttene sine. De to møttes i Tel Aviv, og giftet seg i Canada i 2010, før det var lovlig med homofilt ekteskap i Calfornia. (AP Photo/Jae C. Hong)
Elad Dvash-Banks (til høyre) og Andrew leker med tvillinguttene sine. De to møttes i Tel Aviv, og giftet seg i Canada i 2010, før det var lovlig med homofilt ekteskap i Calfornia. (AP Photo/Jae C. Hong) Foto: Jae C. Hong

Brevet fra myndighetene var adressert til Andrew. Der sto det blant annet:

«Guttens krav til å få amerikansk statsborgerskap er avslått fordi du ikke er hans bilogiske far»

– Begynte å gråte

Fedrene ble lamslått og fortvilet.

– Jeg begynte å gråte. Dette er tvillinger. Kan man skille dem. De ble født med få minutters mellomrom, sier Andrew Dvansh-Banks (36), til nyhetbyrået AP.

I fedrenes øyne er guttene like. De deler det meste, og fedrene hadde aldri en intensjon om å dele deres genetiske opphav med noen.

Saken reiser en rekke spørsmål rundt homofile ekteskap mellom personer med ulik nasjonalitet. Juridiske eksperter sier vedtektene ble skrevet uten å tenke på homofile ektepar som har lyst til å stifte familie.

Går rettens vei

– Hvis et heterofilt par kommer til tinghuset og viser fram en vielsesattest og fødselsattest, blir de aldri spurt om det biologiske opphavet til barnet, sier Aaron Morris, som er direktør på et kontor som spesialiserer seg på innvadringsrettigheter, til nyhetsbyrået AP.

Nå forsøker paret å gå rettens vei for å sikre at begge tvillingene får samme statsborgerskap. Et lesbisk ektepar fra USA og Italia er i samme situasjon. Hver av dem har fått en sønn, men bare sønnen til den amerikanske kvinnen får amerikansk statsborgerskap.