Nå vil KrF endre røykeloven igjen

– De plassene hvor ikke-røykerne ikke har mulighet til å gå vekk, der ønsker vi at det skal være røykeforbud, sier nestleder Olaug Bollestad i KrF til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

15 år etter at tidligere helseminister Dagfinn Høybråten foreslo røykeforbud på serveringssteder, mener KrF det er på tide å utvide røykeloven.

Vil ha nytt forbud

I dag kan det røykes uke, men snart må kanskje røyken stumpes flere steder, dersom Kristelig Folkeparti får et som de vil.

– Vi ønsker røykfrie soner slik at folk som ikke røyker skal kunne slippe å passere områder hvor det røykes, sier Olaug Bollestad (KrF) til TV 2.

Hun mener det er på høy tid at dagens forbud mot å røyke innendørs også utvides til å gjelde områder utendørs der ikke-røykere blir utsatt for passiv røyking.

Svensk forslag

Fredag foreslo den svenske regjeringen røykeforbud på allmenne plasser, i et forsøk på å få ned forbruket av røyk og redusere omfanget av passiv røyking.

– Jeg tror også røykerne kan ha respekt for personer i sin omgivelse og unngå å røyke ved lekeplassen eller mens de venter på toget, sa den svenske sosialministeren Annika Strandhäll fra Sosialdemokratene da hun la frem lovforslaget.

Den svenske regjeringen går inn for å forby røyking på flere offentlige steder som lekeplaser, idrettsplasser, uteserveringer, bussholdeplasser og togperronger.

Vil være bedre enn Sverige

Nestlederen i Kristelig Folkeparti, som også er leder I Stortingets helsekomité, mener Norge ikke kan være dårligere enn Sverige i kampen mot røyking. Hun mener det er mange steder det nå bør komme røykeforbud.

– Det er felles lekeplasser, innganger til stasjonsbygninger, det er innganger til handlesenter, det er innganger til sykehus, det er arenaer hvor man er ute og ikke har en mulighet til å trekke seg vekk. Det er de plassene jeg snakker om, sier Bollestad.

KrF er klare til å gå minst like langt som den svenske regjeringen når de om kort tid fremmer forslag om røykeforbud utendørs også her i landet

– Norge skal ikke være akterutseilt, men i front i akkurat denne saken, sier Bollestad.

Var omstridt

Dagens røykelov var svært omstridt da den ble innført. av tidligere helseminister Dagfinn Høybråten, som også var leder i Kristelig Folkeparti.

– Røyking og passiv røyking er en helt sentral årsak til sykdom og død, sa Høybråten da han la frem lovforslaget.

15 år senere er dagens lov langt mindre omstridt, det tror også KrFs nestleder et utendørs røykeforbud vil bli om noen år.

– Jeg vet hva Dagfinn Høybråten fikk gjennomgå for denne innføringen, men jeg vet også hvilken ros han har fått når det har gått noen år, sier KrF-politikeren.