SKREMMENDE: Lene Printzlau Våmartveit synes det er skremmende at folk planlegger aksjoner åpnelyst der de vil gjerne barn fra deres fosterhjem.
SKREMMENDE: Lene Printzlau Våmartveit synes det er skremmende at folk planlegger aksjoner åpnelyst der de vil gjerne barn fra deres fosterhjem. Foto: Privat

Planla aksjon for å hente «hjem» fosterbarn

En Facebook-aksjon der folk ble oppfordret til å hente barn som var i fosterfamiliers omsorg, har skapt frykt blant fosterforeldre den siste uken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norsk Fosterhjemsforening har den siste uken fått henvendelser fra bekymrede fosterforeldre som fryktet at barna de har omsorg for skulle bli hentet ut av hjemmene deres.

Frykten oppsto etter at et Facebook-innlegg på en lukket gruppe for folk som er mot barnevernet oppfordret til en koordinert aksjon der barn skulle hentes ut fra fosterhjem. Facebookgruppen har over 20.000 medlemmer.

– Folk ble oppfordret til å hente barna sine, og fosterbarn- og foreldre så dette innlegget. Fosterforeldre ble identifisert og hengt ut på nettet. Det skapte frykt, sier styreleder i Norsk Fosterhjemforening, Lene Printzlau Våmartveit, til TV 2.

Saken ble først omtalt av NRK.

Politianmeldt

Fosterhjemsforeningen ble varslet om innlegget tidlig i uka, og de påfølgende dagene ble innlegget delt til stadig flere i sosiale medier.

I aksjonsposten sto det skrevet «Den 25. januar 2018 kl. 18 skal dere alle hente deres barn hjem. Nok er nok av overgrep utført av den norske stat!».

I en annen post som ble delt sto det skrevet «25.01.18 er begynnelsen på barnas frigjøring fra barnevernets terrorvelde. Solveig Horne ønsket at alle Sbarn skulle få komme hjem til sine foreldre. Så la oss vise henne at det skjer.»

Fredag kveld var den første posten slettet fra gruppen, men ifølge NRK planla folk i kommentarfeltet der hvordan de skulle gå til aksjon og hente barn ut av fosterhjemmene deres. Det ble snakket om at flere skulle samarbeide for å få dette til, og barn skulle hentes over hele landet.

– Vi tok kontakt med Bufdir, og sendte også en melding til våre medlemmer der vi skrev at vi ikke oppfattet denne «aksjonen» som reell, sier Våmartveit.

Bufdir politianmeldte aksjonen. Det er kriminelt å oppfordre til straffbare handlinger, og å bortføre et barn som er under barnevernets omsorg er brudd på straffelovens paragraf 261.

– Enkelte familier tok likevel visse forholdsregler på grunn av dette. Noen valgte å ikke være hjemme i tilfelle noen kom for å hente barna, sier hun.

– Ikke ulovlig

TV 2 har fredag vært i kontakt med kvinnen som står bak aksjonen.

Hun har foreløpig ikke hørt noe fra politiet, og vil utover dette ikke uttale seg om saken. Hun vil ikke si noe om hvordan hun synes aksjonen torsdag gikk.

Våmartveit i fosterhjemsforeningen har ikke hørt om at noen faktisk opplevde å få uvedkommende på døra torsdag.

– Det er veldig leit at noe sånt som dette blir delt, for det skaper stor frykt. Vi kunne ikke se for oss at dette skule bli gjennomført, men for mange var det likevel ubehagelig, sier hun.

NRK har også snakket med Bufdir, som ser alvorlig på saken.

– Barn som bor i beredskapshjem eller andre typer fosterhjem er i en veldig sårbar situasjon. Når vi ser at folk oppfordrer til å gå inn og frarøve disse barna sikkerheten og tryggheten, så ser vi veldig alvorlig på dette, sier direktør i Bufdir, Marit Trommald, til kanalen.