SKUFFET: René Tarik Mohn er skuffet over behandlingen han fikk på et Norwegian-fly denne uken.
SKUFFET: René Tarik Mohn er skuffet over behandlingen han fikk på et Norwegian-fly denne uken. Foto: Lovise Gangnes/TV 2

René (29) har Tourettes – ble kastet av flyet: – Ekstremt vond opplevelse

På vei hjem til Oslo fikk 29-åringen en ydmykende og ubehagelig opplevelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag denne uka skulle Oslo-mannen René Tarik Mohn (29) fly hjem fra en ferietur til Amsterdam. Han fant plassen sin i Norwegian-flyet og ventet på take-off.

– Jeg hørte at de sa «boarding completed» på høyttaleren, og tenkte at flyet var klart til å dra, forteller han.

Mohn har Tourettes syndrom, og har tidligere gjestet TV 2s God morgen Norge for å fortelle om livet med diagnosen. Tourettes kan blant annet vise seg i tics, som er ufrivillige, plutselige bevegelser, rykninger og/eller lyder. Dette var Mohn ekstra plaget av denne kvelden.

– Jeg får ekstra mye tics når jeg er litt sliten og sulten, i tillegg til at jeg har litt flyskrekk. Det vet jeg at kan virke rart og skremmende for noen, så jeg fokuserte ekstra på å smile til kabinbesetningen, sier han.

Men etter å ha funnet plassen sin kom det plutselig en ansatt fra Schiphol flyplass inn på flyet. Han ga Mohn beskjed om at han måtte ta med seg bagasjen sin og bli med ut av flyet.

– Jeg skjønte ingenting, for ingen på flyet hadde sagt noe til meg. Da jeg spurte om hvorfor jeg ble kastet ut, sa vakten at det var fordi flybesetningen trodde at jeg var ruset, sier han.

Ifølge Mohn var han verken noen form for ruset eller fremsto slik ved flyavgangen.

– Ydmykende

Ute av flyet sier Mohn at han fortalte ansatte fra Schiphol gjentatte ganger at han har Tourettes, og at det var årsaken til rykningene. En av vaktene kjente til diagnosen, og gikk tilbake til flybesetningen for å forklare situasjonen, sier Mohn.

– Men han kom tilbake igjen og sa at Norwegian-besetningen fortsatt ikke trodde på meg. Like etter så jeg flyet dra avgårde uten meg. Det var ganske surrealistisk, sier han.

Ifølge Mohn var det ingen passasjerer på flyet som så ut til å plages av rykningene hans. Det satt heller ingen i setet ved siden av ham.

Etter noen telefoner til Norwegian fikk Mohn til slutt bli med på et senere fly med et annet flyselskap hjem til Oslo. Selv om han kom seg hjem i tide, reagerer han sterkt på opplevelsen med Norwegian.

– Det var en ekstremt vond opplevelse. Jeg har aldri opplevd noe liknende før, sier han.

Vant til å bli oppfattet som skummel

Mohn sier han kan forstå at noen kan bli redde eller misforstå ham når han har mye tics.

– Jeg er vant til å bli oppfattet litt skremmende på grunn av ticsene, kombinert med utseendet mitt. Jeg er ikke en liten kar, så folk kan nok fort se på meg som en skummel mann, sier han.

Daglig opplever han at ticsene skremmer folk, enten han er på jobb på Rema 1000-butikken han arbeider i, eller på kollektivtransport i Oslo. Mohn er også mye på treningssenter i jobb som personlig trener.

– Jeg opplever hver dag at folk trekker seg unna meg. Folk flytter seg på trikken, eller de drar barna sine unna hvis de ser meg ha tics. Det er utrolig sårende, men jeg kan til en viss grad forstå det, sier han.

Likevel sier 29-åringen at opplevelsen med Norwegian er blant de verste han har hatt.

– Jeg reagerer på at de ikke spurte meg først, de bare antok at jeg var ruset, i stedet for å spørre om alt gikk bra. Å oppleve at et helt fly snur seg og ser på deg, og antar at du kanskje har gjort noe galt, det må jeg innrømme at var ganske hardt, til tross for at jeg har en tøff psyke, sier han.

Norwegian beklager

Norwegians kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen skriver i en epost til TV 2 at de beklager at René opplevde situasjonen som urettferdig.

– Våre piloter og kabinpersonale har lang erfaring med å håndtere et mangfold av passasjerer og situasjoner. Deres viktigste prioritet er å ivareta flysikkerheten og å sørge for at alle har en hyggelig reise med Norwegian, skriver han.

– Vi har nulltoleranse for diskriminering i Norwegian og beklager at denne passasjeren opplever at han har blitt urettferdig behandlet.

Norwegian oppfordrer også Mohn til å ta kontakt med flyselskapet slik at de kan følge opp hendelsen.

Selv understreker 29-åringen at hans største ønske er å gjøre flyselskap og andre i samfunnet oppmerksomme på Tourettes syndrom og tics.

– Jeg kjenner til flere med denne diagnosen som isolerer seg hjemme fordi de synes det er ubehagelig å gå ut og oppleve livet. Det er veldig trist, og det håper jeg kan endre seg, sier han.