Nye opplysninger i dansk dokumentar

Kim Walls kjæreste avslo tilbudet om å være med i ubåten

Kim Wall ble invitert med ut i ubåten samme kveld som hun ble drept.
Kim Wall ble invitert med ut i ubåten samme kveld som hun ble drept. Foto: TV 2 danmark/NTB Scanpix
En dansk dokumentar forteller om Kim Walls siste timer sammen med sin danske kjæreste før hun gikk om bord i ubåten.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For første gang forteller Kim Walls danske kjæreste om den siste tiden de hadde sammen før hun dro ut på den skjebensvangre turen med Peter Madsen i hans ubåt.

Station 2 sender torsdag dokumentaren der en rekke nye detaljer blir kjent.

Ble invitert samme kveld

Kvelden den 10. august hadde Kim Wall og kjæresten, som ikke er navngitt, invitert venner til en avskjedsfest på Refshaleøen, som ligger like ved havnen der ubåten Nautilus lå til kai. Paret skulle flytte til Kina sammen noen dager senere.

Den første gjesten hadde akkurat kommet da Kim fikk en SMS fra Peter Madsen. Hun hadde samme vår sendt en epost til Madsen med forespørsel om en mulig reportasje om Madsen som har laget sin egen rakett og ubåt.

Kim fikk ikke svar fra Madsen før denne kvelden. I meldingen ba han henne komme og drikke en kopp te i verkstedet hans, og han sa han kunne stille til intervju. Det skulle skje samme kveld, og de kunne gå om bord i ubåten.

Tilbød kjæresten å bli med

Kim Wall spurte kjæresten om råd om hvorvidt hun skulle forlate sin egen fest for å gjøre intervjuet. De ble enige om at det var en god mulighet for å lage en sak til et amerikansk magasin. Og tiden var ellers knapp før avreise til Kina. Kim spurte kjæresten om han ville være med ut å seile med ubåten. Han overveide det, men valgte å bli på festen med gjestene. Han forklarer han følte det ble feil å etterlate alle gjestene på avskjedsfesten deres alene.

Det var kommet ti personer til avskjedsfesten da Kim bestemte seg for å gå de hundre meterne bort til Madsens ubåt. Da Kim hadde gått tok kjæresten et bilde av gjestene. Klokken var da 18.45. Hun hadde sagt at hun regnet med å være borte i to timer.

Et kvarter senere la ubåten fra kai. Kim Wall sto om bord og vinket inn til kjæresten og gjestene. Det var siste gang de så henne.

Sendte meldinger

De neste timene sendte Wall flere meldinger til kjæresten. Det var ingenting som tydet på at hun følte seg utrygg. Hun virket begeistret for å være om bord, skriver TV 2 Danmark. Men plutselig stoppet meldingene, og kjæresten ble bekymret da hun ikke kom tilbake. Klokken 01.43 ringte han politiet. Klokken 02.17 ringte han kystvakten.

Den svenske frilansjournalisten Kim Wall og hennes danske kjæreste hadde kjent hverandre i halvannet år, og kjærester i nærmere ett år da hun døde. De bodde sammen på et rom i et bofellesskap på Refshaleøen.

Kjæresten har ifølge TV 2 danmark fremdeles så store problemer rundt drapet på Kim at han ikke ønsker å la seg intervjue eller gjøre seg til kjenne ved navn, men han syntes det var viktig at detaljer rundt hennes siste timer ble kjent.

Tiltalt for overlagt drap

Peter Madsen er tiltalt for å ha mishandlet, drept og partert Kim Wall om bord i ubåten en gang mellom klokken 22 og 10 dagen etter.

Madsen har innrømmet parteringen, men nekter for voldtekt og drap. Selv har Madsen forklart at Wall døde i ubåten ved et uhell, da en 70 kilo tung luke falt over henne.

Etter omfattende søk i sjøen ble det funnet ulike kroppsdeler, én etter én. Madsen innrømmet til slutt at han hadde partert kvinnen, men fastholder forklaringen at hun døde ved et uhell.

Rettssaken mot Madsen skal etter planen starte den 8. mars, og vil vare i åtte dager. Forventet dom skal falle 25. april.

Madsen er funnet strafferettslig tilregnelig, og påtalemyndigheten vil kreve at Madsen dømmes til fengsel på livstid. Sekundert nedlegger de påstand om forvaring. Begge straffer er tidsubestemte straffer i Danmark. Dømmes man til livstid, kan man etter dansk lov søke om løslatelse etter 12 år.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook