Kan dette brevet forklare den mystiske flukten fra Alcatraz?

John Anglin, Clarence Anglin og Frank Morris har blitt myteomspunnet etter den spektakuære flukten i 1962.
John Anglin, Clarence Anglin og Frank Morris har blitt myteomspunnet etter den spektakuære flukten i 1962. Foto: FBI
Amerikansk TV-kanal har fått tak i et brev som hevdes å være fra en av de tre rømlingene.

Det er ett av verdens mest kjente mysterier: Hva skjedde med de tre fangene som forsvant fra cellene sine i verdens sikreste fengsel?

Overlevde de den spektakulære flukten, eller ble de tatt av havstrømmene, og druknet på vei mot frihet?

Bare de farligste kriminelle ble sendt til Alcatraz. Et føderalt fengsel på en liten øy utenfor San Francisco. Det var regnet som umulig å flykte herfra.

Myteomspunnet forsvinning

Derfor ble en hel verden besatt av mysteriet rundt flukten til de to brødrene John og Clarence Anglin og Frank Morris, som forsvant fra cellene sine natt til 12. juni 1962.

Enorme ressurser ble satt i sving for å finne ut hvor det ble av de tre rømlingene, men den dag i dag vet ingen hva som skjedde med dem.

Anglin-brødrene og Morris har blitt myteomspunnede. Det har blitt laget filmer og utallige konspirasjonsteorier om dem de siste 55 årene.

Hittil ukjent brev

Nylig har det blitt kjent at politiet i San Francisco mottok et håndskrevet brev fra en person som hevdet han var John Anglin i 2013. Dette brevet har CBS San Franscico nylig fått tak i via en kilde.

I brevet står det:

«Mitt navn er John Anglin. Jeg rømte fra Alcatraz i juni 1962 sammen med min bror Clarence og Frank Morris. Jeg er 83 år gammel nå, og helsen min er dårlig. Jeg har kreft. Ja. Vi overlevde alle sammen, men det var så vidt».

I brevet står det også at Frank Morris døde i 2008, og Clarence døde i 2011. Forfatteren av brevet, forsøker å få istand en avtale med politiet:

«Hvis dere annonserer på TV at jeg ikke trenger å sone mer enn ett år i fengsel, og få behandling for kreften, så skal jeg skrive tilbake til dere å si hvor jeg er. Dette er ingen spøk»

CBS' eksklusive bilder av det mystiske brevet

Han skriver videre at han bodde mange år i Seattle etter flukten. Han skal også ha bodd i Nord-Dakota og i Sør-California.

FBI sier at dette er det siste beviset som fikk dem til å gjenåpne saken, ifølge den lokale TV-kananlen, men i brevet er det ingen klare bevis på at forfatteren virkelig er den han sier han er.

Antatt druknet

Offisielt ble det antatt at alle tre fangene hadde druknet i det kalde og tøffe havet som omringer Alcatraz. Men mange tviler på dette.

Hvert år holdes det svømmekonkurranser mellom Alcatraz og fastlandet, og det har aldri skjedd at noen har blitt dratt til havs eller druknet. Til og med en sju år gammel gutt har klart å svømme over sundet.

Da det ble oppdaget at fangene ble borte ble det fort klart at Anglin-brødrene og Morris hadde planlagt flukten i detalj. FBI har publisert et sammendrag av de beviser de sitter på sine nettsider.

Detaljerte planer

I sengene deres lå det pappmasjehoder med ekte menneskehår på putene, og det var lagt klær og håndklær under teppene slik at det så ut som de lå og sov. Da dette ble oppdaget gikk fengselet i lockdown, men det var allerede for sent.

Hoder av pappmasje og ekte hår ble funnet i sengene til rømlingene. FOTO: FBI
Hoder av pappmasje og ekte hår ble funnet i sengene til rømlingene. FOTO: FBI
Dette lurte nattevaktene i fengselet til å tro alt var i skjønneste orden, før morgenkontrollen 12. juni. FOTO: FBI
Dette lurte nattevaktene i fengselet til å tro alt var i skjønneste orden, før morgenkontrollen 12. juni. FOTO: FBI

En omfattende leteaksjon og etterforsking ble iverksatt. De neste dagene ble det klart at flukten var planlagt et halvt år. De tre hadde laget seg et eget verksted på loftet i fengselet der de produserte redskaper til å grave seg gjennom veggen til en luftventil. De laget blant annet en drill av motoren til en ødelagt støvsuger, padleårer av tre, gummibåt og livvester av gammelt regntøy.

De hadde også konstruert et periskop for å holde utkikk etter vakter under flukten.

Her konstruerte Anglin-brødrene og Morris verktøyet de brukte under flukten. FOTO: FBI
Her konstruerte Anglin-brødrene og Morris verktøyet de brukte under flukten. FOTO: FBI

De kom seg gjennom luftventilene og opp på taket av fengselet. Der kom de seg ned via røykpipen fra bakeriet på baksiden av celleblokken, over gjerde og ut til sjøen på nordøstsiden av øya hvor de blåste opp gummibåten sin.

Ingen spor etter overlevende

FBI ramser også opp grunner til at det er lite trolig fangene overlevde turen over bukta.

  • Det var kaldt, og sjøen var urolig. Man fant en treåre og en av de hjemmesydde redningsvestene i sjøen. Oddsen for at tre voksne menn klarer å komme svømme i land er ikke gode.
  • Planen var, ifølge en informant i fengselet, å stjele klær og en bil på andre siden. Det ble aldri rapportert noe slikt tyveri til politiet.
  • Familiemedlemmer til rømlingene er grundig avhørt. Ingen av dem har sagt noe som tyder på at de har bidratt med hjelp. De var heller ikke i en økonomisk situasjon som gjorde at de kunne hjelpe i stor grad.
  • I de 17 årene rømningen ble etterforsket er det aldri funnet bevis for at mennene fremdeles er i live. Hverken i USA eller i utlandet.
Lik TV 2 Nyhetene på Facebook