Skumapparat slukker brannen til venstre, pulverapparat slukker brannen til høyre.
Skumapparat slukker brannen til venstre, pulverapparat slukker brannen til høyre. Foto: Øystein Hansen

Test av brannslukkingsapparater:

Dette brannsluknings-apparatet bør du velge

TV 2 hjelper deg (TV 2): Pulver eller skum? TV 2 hjelper deg tester hvilken type brannslukningsapparat du bør velge til ditt hjem.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Brannslukningsapparatet ditt kan enten være et pulverapparat eller et skumapparat. Har det egentlig noe å si hva du velger?

Sammen med erfarne branninstruktører hos If Sikkerhetssenter lagde TV 2 hjelper deg flere branner, som vi så forsøkte å slukke med skumapparat og pulverapparat av samme størrelse og effektklasse.

For å lære mer om effektklasse, se lenger ned i saken.

Pulver hadde umiddelbar virkning

Den ene brannen var en innendørsbrann i tennvæske, treverk og skumgummi. Sistnevnte er et stoff man gjerne finner i sofaer og stoler i mange hjem, og som er med på å produsere en mengde branngasser.

Instruktør Christian Michelet, If sikkerhetssenter. Foto: Øystein Hansen
Instruktør Christian Michelet, If sikkerhetssenter. Foto: Øystein Hansen

Så fort slukkingen begynte så vi at pulveret hadde mer umiddelbar virkning, og at brannen øyeblikkelig ble redusert i størrelse.

– Pulveret har en større virkning i starten enn skummet har, man får slukket kjappere og kan trekke seg tilbake. Med skummet ble man stående og fortsette å jobbe, sier Christian Michelet, instruktør hos If Sikkerhetssenter til TV 2 hjelper deg.

Totalt var det ikke mye som skilte pulver og skum tidsmessig. Pulverapparatet brukte noen få sekunder kortere tid.

Verdifull kastelengde

Nettopp effektiviteten er mye av grunnen til at Michelet foretrekker pulver. I tillegg mener han det er fordeler med at pulverapparatet har god kastelengde.

– Ved brann i bolig blir det mye røyk, ved bruk av skum er du er avhengig av å komme nær brannen for at det skal virke godt.

Slukket også gassbrann

TV 2 hjelper deg forsøkte også å slukke en større gassbrann i en tank med 17 kg. propan.

– Dette er en tank som brukes for eksempel på storkjøkken. Når denne er velta får vi brann i væskefase, da blir brannen mye større enn om det brenner i en tank som står oppreist, sier instruktør Christian Michelet.

En brennende gasstank ble forsøkt slukket. Foto: Øystein Hansen, TV 2 hjelper deg
En brennende gasstank ble forsøkt slukket. Foto: Øystein Hansen, TV 2 hjelper deg

Vi forsøkte å slukke gassbrannen med både et skumapparat og pulverapparat av samme størrelse og effektklasse, men ingen av apparatene klarte å slukke den krevende brannen.

Det var først da vi forsøkte å slukke med et pulverapparat med den høyeste effektklassen som er på markedet at vi klarte å slukke brannen.

– Når vi sammenligner pulver og skum, så er jo pulver mer egnet for slukkeeffekt på gassbrann. Skumapparatet hadde liten effekt, sier Michelet.

Apparatets effektklasse har mye å si

Det var altså kun pulverapparatet med høyeste tilgjengelige effektklasse som klarte å slukke gassbrannen. Effektklassen er et mål på hvor stor brann et apparat kan slukke.

Denne står oppført sammen med en A på apparatet. 21A, 27A, 34A, 43A og 55A er alle eksempler på effektklasser du finner på markedet. Den høyeste effektklassen er 55A.

Instruktør Christian Michelet sier folk som er uerfarne med branner kan ha godt utbytte av et apparat med høy effektklasse.

– Hvis du er usikker på hvordan du skal slukke brann, så er det dumt å ha et apparat med lav slukkeklasse, for det gjør deg kanskje mer usikker i jobben din.