– Partiene må vise at #metoo er mer enn bare festtaler

Lederen for Høyres kvinnenettverk er bekymret for rekrutteringen til politikken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg tror vi alle har vært rimelig sjokkert og opprørt over det vi har sett de siste ukene, sier Tina Bru.

Hun er leder for Høyres kvinnenettverk og har fulgt med på varslingssakene som ar rystet de politiske partiene.

Ryster partiene

Mandag kunne TV 2 fortelle at det har kommet inn nye varsler i de fleste partiene. Tirsdag bekreftet også Arbeiderpartiet at de har fått inn et 20-talls varsler om uønsket seksuell oppmerksomhet.

Sakene har rystet de politiske partiene i større grad enn noen kunne forestilt seg.

– Det er egentlig utelukkende godt og positivt at vi får dette opp og frem, selv om det er vondt og trist. Jeg tenker masse på de jentene som har hatt vonde opplevelser gjennom sitt engasjement i politikken. Men det er i det store bildet utelukkende positivt at dette kommer frem. Det er den eneste muligheten vi har til å få gjort noe med det for å hindre at det skjer i fremtiden, sier Bru.

Har tillit til ledelsen

Politikere lever av tillit. Bru mener det er svært viktig med åpenhet rundt prosessene som skjer i kjølevannet av varslingene, samtidig som partiene må komme til bunns i sakene og få på plass nye retningslinjer.

– Det holder ikke med gode retningslinjer, om ikke kulturen og holdningene er gode. Retningslinjene kan også bli bedre. Det har Høyre lært de siste ukene, sier hun.

– Med så mange saker og så mange varsler. Har et vært god nok ledelse i Høyre og andre partier?

– Det er vanskelig å vite hva som er årsaken til at vi står i den situasjonen vi står i nå. Det stiller vi os spørsmålet selv. Nå prøver vi å snu alle steiner. Derfor har vi prøvd å være åpne. Det tro jeg er helt grunnleggende for å komme videre. Jeg har tillit til den håndteringen som vår partiledelse står for nå. Jeg tror det er viktig å være åpen og komme til bunns i sakene, sier hun.

Må sikre rekrutteringen

Før jul samlet Bru kvinnenettverket i Høyre for å snakke om hvordan de skulle være forberedt dersom det skulle dukket opp varsler i partiet.

Nå er situasjonen snudd på hodet. Det handler om å gjenopprette tilliten for de politiske partiene.

– Det er helt avgjørende om vi skal rekruttere folk inn i politikken: Dersom vi skal vise at når politikere snakker om likestilling og hvor viktig #meetoo er, så har det ikke bare vært festtaler og fine ord, men det får reelle konsekvenser, reelle holdningendringer og fører til endringer. Det er avgjørende for norsk politikk akkurat nå, sier Bru.

Hun er alvorlig bekymret over at særlig ungdom blir skremt fra å engasjere seg i politikk, som følge av de mange varslingssakene.

– Det tegnes et bilde som jeg tror de aller fleste som har vært med i ungdomspolitikken ikke kjenner seg igjen i. Det har åpenbart vært momenter av ukultur, ting som må ryddes opp i. Det er så grunnleggende at ungdom engasjerer seg. Det må vi passe på at vi ivaretar, sånn at ikke alle velger noen annet som håndball eller fotball i stedet for å bli ungdomspolitiker, fordi det trenger vi, sier Bru.