SE TORSKEN: Sædis AS har tjent gode penger på fiskebruket sitt i Gamvik i Øst-Finnmark, men nå endrer de navn til Gamvik Seafood AS.
SE TORSKEN: Sædis AS har tjent gode penger på fiskebruket sitt i Gamvik i Øst-Finnmark, men nå endrer de navn til Gamvik Seafood AS. Foto: Scanpix

Islendinger startet fiskebruk i Finnmark – ante ikke hva firmanavnet betyr på norsk

– Vi ser humoren i det, sier daglig leder av Sædis AS, som nå har bestemt seg for å bytte navn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fiskebruket Sædis AS ble startet av islendingene Albert Már Eggertsson og Haraldur Árni Haraldsso i Gamvik i Øst-Finnmark.

De hadde ikke tatt høyde for at selskapet navn lyder rart på norsk, skriver iFinnmark, som først omtalte saken.

Endrer navn

Nå endrer de navnet til Gamvik Seafood AS.

– Da vi startet opp selskapet, ville vi gi det et vakkert, islandsk navn. Vi valgte Sædis, siden det er det islandske navnet på den mytologiske sjøfeen. Vi visste ikke at Sædis kunne forbindes med noe helt annet i norge, sier selskapets daglige leder, Vera Björk Hraundal til TV 2.

– Ser humoren i det

Til iFinnmark sier Hraundal at navnebyttet også skyldes at selskapet ønsker å forbindes med lokalsamfunnet.

– Vi liker oss her i Gamvik og selvfølgelig i Norge. Vi vil forbindes med lokalsamfunnet, og at selskapets navn beskriver businessen vår. Gamvik var det åpenbare valget og vår business er sjømat, sier hun.

Og:

– Vi visste ikke at det kan høres rart ut på norsk, og at det norske ordet ikke har noe å gjøre med hverken sjøen eller feer. Men vi ser humoren i det. Vi mener dette er riktig tidspunkt for å endre navn.

Under navnet Sædis har selskapet slaktet og bearbeidet fisk i anlegget sitt like ved Gamvik, og i 2016 var omsetningen deres på 70,2 millioner kroner.