Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da det ble klart at Peter Madsen ble tiltalt for overlagt drap på den svenske frilansjournalisten Kim Wall, var politiet sparsommelige med opplysninger i saken.

De opplyste at den danske oppfinneren er blant annet tiltalt for kidnapping, drap, seksuelle overgrep – av særdeles farlig karakter – og likskjending. Og de mente drapet av planlagt.

Hadde med seg drap og parteringsutstyr

Nå er tiltalen tilgjengelig, og flere sjokkerende detaljer blir kjent.

I tiltalen står det at dansk påtalemyndighet mener at Madsen mishandlet Kim Wall før han drepte henne.

Kim Wall var svensk frilansjournalist som hadde skrevet mange reportasjer for flere aviser og magasiner
Kim Wall var svensk frilansjournalist som hadde skrevet mange reportasjer for flere aviser og magasiner Foto: Tom Wall

Drapet skal ha vært nøye planlagt og politiet begrunner dette med at Madsen hadde med seg sag, kniv, spissede skrujern, stropper, strips og rør om bord på ubåten den skjebnesvangre augustdagen i fjor.

Bundet fast og mishandlet

Ifølge tiltalen ble Wall stripset fast rundt hode, armer og bein og mishandlet med slag og knivstikk før hun ble drept. Hun ble blant annet stukket i underlivet flere ganger med en kniv, eller et spisset skrujern.

Madsen brukte også strips for å binde kroppsdeler til jernrørene han hadde med seg for at de skulle synke til bunns og ikke bli funnet.

Det var 10. august at den svenske journalisten Kim Wall forsvant under en reportasjetur sammen med Madsen om bord i hans hjemmelagde ubåt, UC3 Nautilus. Ifølge politiet ble Wall drept mellom klokken 22 og klokken 10 neste dag.

Det betyr at man ikke vet hvor lenge Wall ble mishandlet før hun ble drept.

Innrømmer partering

Madsen har innrømmet parteringen, men nekter for voldtekt og drap. Selv har Madsen forklart at Wall døde i ubåten ved et uhell, da en 70 kilo tung luke falt over henne.

Etter omfattende søk i sjøen ble det funnet ulike kroppsdeler, én etter én. Madsen innrømmet til slutt at han hadde partert kvinnen, men fastholder forklaringen at hun døde ved et uhell.

Rettssaken mot Madsen skal etter planen starte den 8. mars, og vil vare i åtte dager. Forventet dom skal falle 25. april.

Madsen er funnet strafferettslig tilregnelig, og påtalemyndigheten vil kreve at Madsen dømmes til fengsel på livstid. Sekundert nedlegger de påstand om forvaring. Begge straffer er tidsubestemte straffer i Danmark. Dømmes man til livstid, kan man etter dansk lov søke om løslatelse etter 12 år.