Tsunami avblåst etter kraftig jordskjelv utenfor Alaska

Det var lenge frykt for at en tsunami kunne treffe Alaska og Canada, men nå er varselet avblåst.

Skjelvet ble utløst 10 kilometer under havbunnen nesten tre mil sørøst for øya Kodiak natt til tirsdag lokal tid. Øya ligger utenfor sørkysten av den amerikanske delstaten Alaska.

Styrken ble først anslått til 8,2 av US Geological Survey. Den ble så nedjustert til 7,9. Det har vært fire etterskjelv. Ett av dem så sterkt som 7,0.

Det ble sendt ut tsunamivarselet for kysten av Alaska og British Columbia i Canada, ifølge Tsunami.gov.

Rundt klokken 14:20 norsk tid melder politiet i Kodiak at tsunamivarselet av avblåst. Det ble rundt en time tidligere nedgradert, og publikum ble bedt om å holde seg i høyden inntil videre.

Evakuerer opp i høyden

En bøye registrerte en ti meter høy bølge like nordøst for episenteret. Bølgen er forventet å treffe øya Kodiak når som helst.

Folk i de utsatte områdene langs kysten oppfordres til å komme seg bort fra sjøen og opp i høyden.

– Dette er ikke en øvelse. Alle må komme seg opp i høyden, sier en politimann i Kodiak i en melding som er lagt ut på politiets facebookside.

– Havnearbeidere melder at vannet er i ferd med å trekke seg tilbake. Folk må holde seg i sikkerhet og vente på flere meldinger, skriver politiet i Kodiak på Facebook.

At vannet trekker seg tilbake er tegn på at en tsunami er i emning.

Det kan ta et par timer før tsunamibølger eventuelt når kysten av British Colombia, og enda flere timer før den når den amerikanske vestkysten.

Tsunamialarmen gikk klokken ett på natten i Kodiak.

Kan komme flere bølger

Myndighetene advarer mot at det kan komme flere bølger, og at den første som slår inn ikke trenger å være den største.

I tillegg er det sendt ut et «tsunami watch» for kysten av California og Oregon, og deler av delstaten Washington.

Skulle en tsunami nå California, er det beregnet at den vil slå inn mot kysten like over klokken 07 onsdag morgen, lokal tid.

Også på Hawaii ble folk bedt om å være oppmerksom på mulige jordskjelvbølger, men denne advarselen er nå avblåst.

På sosiale medier skriver folk at jordskjelvet kunne merkes i storbyen Anchorage, som ligger flere hundre kilometer unna Kodiak.