FARLIG: Leder i Rustelefonen i Oslo kommune advarer mot bruk av stoffet MDMA. Foto: NTB Scanpix.
FARLIG: Leder i Rustelefonen i Oslo kommune advarer mot bruk av stoffet MDMA. Foto: NTB Scanpix.

– Frykter mange unge ikke forstår konsekvensene

Stoffet MDMA kan gi alvorlig depresjon og angst.

Det har de siste årene været en eksplosiv vekst i beslagene av det såkalte partydopet MDMA.

I 2017 ble det tatt beslag i rundt 22.000 tabletter i 558 beslag. Dette er høyere enn tidligere år.

Sturla K. Naas Johansen er leder for Rustelefonen i Oslo kommune.

Han sier at stoffet er beslektet blant annet med amfetamin og er et sentralstimulerende stoff. Brukerne blir energiske og rastløse.

– Hvorfor bruker flere dette stoffet nå?

– Det var nesten borte fra markedet i en periode. Det var nok fordi det var vanskelig å få produsert stoffet, på grunn av strenge reguleringer. Men nå har de funnet nye produksjonsmetoder, og stoffet er mer tilgjengelig i markedet.

Unge brukere

Johansen sier at stoffet ofte omtales på en ufarlig måte, noe han mener kanskje er med å spre det til nye brukergrupper. Han frykter at enkelte kan bruke rusmidlet litt naivt og ikke skjønne bivirkningene bruken kan medføre.

– Det brukes av mange unge, som tar det før man drar ut på byen. Man holder koken lenger på dansegulvet og føler seg «nær» andre mennesker.

– Hvor farlig er dette?

– Det største problematikken er angst og depresjoner. Det oppleves ofte som en nedtur etterpå. For noen kan det vare i både dager og uker.

Han sier at det også har vært noen dødsfall, spesielt knyttet til store doser.

Sønnen døde

Før jul fortalte TV 2 om Haakon Bratland (21), som døde etter å ha tatt MDMA for første gang. I et innlegg på Facebook advarte moren mot dopet.

– Han hadde tatt en fryktelig avgjørelse i et ubetenksomt øyeblikk som dessverre fikk slike konsekvenser at han døde og satte resten av familie og venner i en sjokktilstand. Dette stoffet er dessverre på stor innmarsj i ungdommenes liv og det blir ofte forherliget og mer og mer vanlig som festdop. Det er livsfarlig, og det finnes ingen motgift, skriver Bratland.

– Dette kan skje med ditt barn, eller ditt barn…det skjedde med vårt barn! Snakk med dem, vis at du bryr deg, gi masse kjærlighet. Spør barnet ditt «har du tatt eller kommer du til å ta?». Sinne hjelper ikke, oppriktighet gjør!

Forstår ikke faren

En rapport fra EUs narkotikaovervåkingsbyrå fra 2016 viser at der MDMA-bruk tidligere har vært knyttet til spesielle nisjeklubber og -fester, er det nå vanligere at yngre personer bruker rusmiddelet på tradisjonelle barer og hjemmefester.

Rusmiddelet har de siste årene blitt populært hos yngre generasjoner som ikke nødvendigvis har erfaring med rusmidler, og dermed ikke har forståelse for risikoen som følger med bruken.

Rapporten viser også at der sykehusinnleggelser knyttet til rusmidler i Oslo i hovedsak er knyttet til heroin og amfetamin, er MDMA et av rusmidlene som fører til flest sykehusinnleggelser i London.