Slik slår du av Instagrams nye «stalker-funksjon»

BILDEDELINGSTJENESTE: Instagram lar nå vennene dine se når du sist var aktiv på tjenesten.
BILDEDELINGSTJENESTE: Instagram lar nå vennene dine se når du sist var aktiv på tjenesten. Foto: Karly Domb Sadof
Instagram har en funksjon som gjør at andre kan se når du er aktiv i appen, men her ser du hvordan du skrur den av.

Nå kan andre se når du er aktiv, eller sist var det, på Instagram.

Har du oppdatert appen etter desember 2017, har du ifølge BuzzFeed, antakeligvis denne tjenesten aktivert.

Hvis du går inn på meldingstjenesten på appen vil du se at det står når personer du har chattet med, sist var aktive.

I tillegg kommer det opp at man har sett meldingen og at man skriver.

Aktiviteten din er altså ikke synlig for alle og enhver. Det er kun de du har sendt meldinger med som kan se dette, men mange skulle nok allikevel vært foruten denne tjenesten.

Slik slår du det av

Frykt ikke, det går faktisk an å deaktivere denne funksjonen, og her er en enkel oppskrift på hvordan du gjør det:

  • Først går du inn på profilen din ved å trykke på ikonet nederst til høyre.
  • Når du er inne på profilen din trykker du på de tre prikkene øverst til høyre.
  • I menyen scroller du deg ned til innstillinger og «Vis aktivitetsstatus», hvor du kan slå av funksjonen.

Går du tilbake til meldingstjenesten på appen etter å ha gjort dette, vil du også se at det nå ikke bare er du som ikke kan se andres aktivitetsstatus. Du kan heller ikke se andres aktivitet.

Kan også slås av på Facebook

Den nye funksjonen til Instagram minner om Facebook Messenger sin funksjon som også viser når du er aktiv. Også denne tjenesten kan du deaktivere.

For å gjøre det må du gå inn i Messenger-appen og trykke på «personer» i menyen nederst på skjermen.

Videre trykker du på «aktive» øverst på skjermen.

Ved siden av profilbildet og navnet ditt, som ligger øverst på listen, er det en «bryter» som du kan slå funksjonen av og på med.

– Et forsøk på å møte Snap-konkurranse

Byråleder i Coxit PR, Magnus Brøyn, er ekspert på sosiale medier. Han forteller at funksjonen som lar deg se når andre er aktive og motsatt, er noe Mark Zuckerberg og kompani har rullet ut på alle sine plattformer.

– Det jeg tror vi skal betrakte det som, er et forsøk på å møte konkurransen fra direktemeldingsmedier som Snapchat, hvor alt er veldig «instant», sier han.

Brøyn sier at dette er en del av en naturlig utvikling for sosiale medier.

– Vi bruker jo disse mediene mest aktivt når vi er pålogget og det er jo et forsøk på å øke interaksjonen og bruken i de fasene i hverdagen hvor vi er pålogget. Det skal invitere til økt engasjement på mine og dine premisser. Det skal gjøre terskelen lavere for å engasjere seg.

Brøyn forteller at Zuckerberg ønsker å fange den flyten vi opplever at sosiale medier gir oss når vi er pålogget og ikke må vente på svar.

– Vi kan forvente et svar, på godt og vondt, sier han.

Mer stress, eller en fordel?

Brøyn kan likevel skjønne at folk kan la seg stresse over funksjoner som blottlegger når vi er tilgjengelige, og ikke, fordi det skaper en forventning om at man alltid er pålogget, og kan svare.

– Vi beveger oss inn i en konstant pålogget virkelighet hvor vi i hverdagen blir møtt med et sett av økende forventninger om tilgjengelighet og respons. Og så kan vi jo velge å la oss stresse av det, eller se det som en fordel ved at vi ikke er så tilgjengelige når vi ikke er pålogget, sier han.

– Alt dette er en del av en litt større utvikling hvor dette med å synliggjøre din og min tilgjengelighet oppfordrer til interaksjon og det er det de er ute etter - å skape mer bruk av de sosiale økosystemene og universene som Mark Zuckerberg kontrollerer.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook