Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

2017 ble et «annus horribilis» for dagligvarekjeden Rema 1000.

Kjeden ble kritisert både for «bestevenn»-strategien og for appen «Æ». Førstnevnte gikk ut på å kutte ut enkelte leverandører og heller bli «bestevenn» med færre, og førte til sterke reaksjoner blant forbrukere.

Mandag kveld var Rema-sjefen, Ole Robert Reitan, på plass i Davos i Sveits. Der spiste han og andre toppledere i norsk næringsliv middag før World Economic Forum (WEF) åpnes tirsdag.

Middagen var i regi av Reitan selv, og både næringslivsledere og politikere var invitert.

Tapte omdømme

Det som skulle bli en ny strategi for Rema i 2017, endte med full krangel om ølsortiment og raskt fallende omdømme. I februar kom rapporter om at ølsalget i Rema 1000-butikker stupte. En fersk måling fra i år viser at omdømmet til dagligvarekjeden falt drastisk i 2017 – fra 3. til 256. plass på rangeringen, ifølge E24.

– Noe må ha gått galt da dere lanserte denne «Æ»-kampanjen. Hva var det?

– Det var ingenting galt med «Æ»-kampanjen. Den ble den raskest voksende appen noensinne i Norge, sier Reitan til TV 2 i Davos.

– Men dere raste i omdømmekåringer etter det?

– Ja, men det var ikke på grunn av «Æ»-kampanjen. Pressen var flinke til å blande det litt sammen. Egentlig så handlet det om innkjøpsbeslutninger vi tok, som folk ikke likte. Nå har vi rettet opp i mesteparten av det, hevder Rema-sjefen.

Noe av det som fikk mest oppmerksomhet var beslutningen om å droppe øl- og brusprodusenten Mack til fordel for «bestevennen» Ringnes.

– Kanskje på tide

Reitan sier at fjoråret først og fremst ga lærdom.

– 2017 var et veldig spennende år. Selvfølgelig var det litt strevsomt, men først og fremst var det lærerikt, sier han.

– Jeg har holdt på med dette siden 2001, og det har faktisk vært bare medgang. Da var det kanskje på tide med en liten kilevink, sier han.

Rema-sjefen ser lyst på tiden fremover, og roser i tillegg organisasjonens håndtering av det vanskelige året.

– Jeg synes faktisk vi har klart oss ganske bra. Jeg er stolt av at jeg har klart å beholde roen selv, og ikke minst fryktelig stolt av organisasjonen som har stått sammen, sier han.

Trump på talerstolen

Tirsdag åpner det årlige World Economic Forum i Davos.

På talerstolen skal blant annet USAs president Donald Trump. Han skal etter planen tale fredag, og blir med det den første amerikanske presidenten på mange år som deltar på næringslivstoppmøtet.

Under Reitans middag tirsdag var både Stein-Erik Hagen og Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg er tilstede, i tillegg til andre toppledere som Rune Bjerke, Sigve Brekke og Øyvind Eriksen.