I HARDT VÆR: Kristian Tonning Riise, her ved en tidligere anledning.
I HARDT VÆR: Kristian Tonning Riise, her ved en tidligere anledning. Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Statsadvokaten ber politiet undersøke anklager mot tidligere Unge Høyre-leder Tonning Riise

Statsadvokaten har bedt politiet om å foreta innledende undersøkelser av en anklage mot tidligere Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise. Det ønsker ikke den unge kvinnen som er involvert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Undersøkelsene som nå settes i gang gjelder påstandene i Aftenposten om at Tonning Riise hadde seksuell omgang med en svært beruset 16-åring på et fylkesårsmøte i 2014.

Statsadvokaten i det aktuelle fylket har sendt en henvendelse til politimesteren om å innlede undersøkelser for å se om det er grunnlag for å starte etterforskning, får NTB bekreftet.

– Jeg er positiv til at denne saken blir belyst grundig og objektivt. Jeg har tidligere bekreftet at begge hadde drukket alkohol og hadde sex, og beklaget det dypt. Utover det kjenner jeg meg altså ikke igjen i saken slik den blir gjengitt i mediene, skriver Tonning Riise i en tekstmelding til NTB, sendt via hans kommunikasjonsrådgiver.

Han får nå bistand av advokat Finn Krokeide videre i saken.

Politiet: Saken er prioritert

Statsadvokaten i det aktuelle fylket ba mandag politimesteren om å bringe klarhet i om det er grunnlag for å sette i gang etterforskning.

– Det er snakk om vanlige undersøkelser. Vi må finne ut hvor det har skjedd og hva som har skjedd for å få nok fakta til å ta stilling til om det er rimelig grunn for å starte etterforskning. Per i dag vet vi ingenting annet enn det vi har lest i avisene, sier politimesteren til NTB.

Politiet sier det er naturlig å snakke med de involverte. Arbeidet vil komme i gang så snart som mulig, opplyser politimesteren, som bekrefter at saken er prioritert hos dem. Hvor lang tid undersøkelsene vil ta, er det umulig å si.

– Hensynsløst

Advokat Ellen Holager Andenæs representere den unge kvinnen som var 16 år da den aktuelle hendelsen fant sted.

– Hun ønsker ikke at saken skal forfølges av politi og påtalemyndighet. Selv om politiet har anledning til å gå inn i saken uten hennes samtykke, vil jeg karakterisere det som meget hensynsløst overfor henne dersom de velger å gjøre det, sier Ellen Holager Andenæs til TV 2.

Hadde sex

Riise har selv kommentert hendelsen med jenta slik overfor Aftenposten:

«Det stemmer at vi begge hadde drukket og at vi hadde sex. Det skulle aldri ha skjedd og jeg beklager».

Overfor Klassekampen mandag bekrefter han det samme, og legger til: «Utover det kjenner jeg meg ikke i saken slik den er gjengitt i mediene».

Juridisk hjelp

Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg og Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarset holdt søndag kveld en pressekonferanse der de orienterte om varsler-sakene i partiet.

Partiet har siden Tonning Riise trakk seg 10. januar mottatt 21 varsler om totalt 12 personer. 10 av varslene handler om Tonning Riise.

Aarset har tidligere sagt til TV 2 at de bistår varslerne, og også den unge kvinnen som Tonning Riise hadde sex med da hun var 16 år.

– Hun får juridisk bistand. Jeg ønsker ikke ta stilling til hvorvidt det er skjedd noe straffbart, sa han til TV 2 tidligere i januar.

Et eget utvalg, ledet av filosof og forsker Henrik Syse, skal evaluere hvordan partiet har håndtert varslingssakene og undersøke hvorfor de ikke ble håndtert bedre.