Det stiger røyk opp fra hotellet der angrepet skjedde på Intercontinental Hotel i Kabul, Afghanistan. Arne Strand (innfelt) befant seg på hotellet.
Det stiger røyk opp fra hotellet der angrepet skjedde på Intercontinental Hotel i Kabul, Afghanistan. Arne Strand (innfelt) befant seg på hotellet. Foto: Wakil Koshar

Nordmann ble advart mot mulig terrorangrep

CMI-direktør Ottar Mæstad bekrefer at Arne Strand, som befant seg på Intercontinental Hotel i Kabul under angrepet i lørdag, er utenfor livsfare.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi fikk kontakt med behandlende lege sent i går kveld og han bekrefter at Arne Strand er utenfor livsfare, og han karakteriserer situasjonen som stabil, sier Ottar Mæstad, direktør i Chr. Michelsens Institutt.

Mæstad sier til TV 2 at Arne Strand skal så raskt som mulig hjem fra Kabul, men det er opp til legene når dette kan skje.

– Det kan være behov for at han er i Kabul i enda noen timer eller dager til, sier han.

Fikk tekstmeldinger

Angriperne satte blant annet fyr på hotellets kjøkken, og bilder viser hvordan flere gjester måtte flykte fra balkonger på hotellet under angrepet.

Mæstad beskriver lørdagens situasjon som svært dramatisk, og forteller at det ga en følelse av maktesløshet å være så langt unna.

– Men da er det en stor trygghet å vite at i dette tilfellet var den norske ambassaden involvert helt fra starten og de har gjort en kjempeinnsats for å få Arne Strand ut og i trygghet, sier han.

CMI-direktøren forteller at de fikk to tekstmeldinger av Strand i løpet av dagen.

– Begge tekstmeldingene ga inntrykk av at han trodde at dette var en situasjon som skulle gå bra, sier han.

Ble advart

Strand ble på forhånd advart om at det kunne skje et mulig terrorangrep mot hoteller i byen. Mæstad bekrefter overfor TV 2 at forskeren fikk informasjon om et mulig terrorangrep bare dager før det skjedde.

– Det stemmer at Arne Strand fikk informasjon om et mulig terrorangrep, men det ble likevel vurdert som sikkert for han å oppholde seg i byen, sier han.

– Det skjer stadig vekk at det kommer informasjon om mulige terrorangrep i Kabul, men de aller fleste forsøkene blir avverget, legger han til.

Arne Strand er svært godt kjent i Afghanistan og har vært i landet mange ganger. Han hadde vært i landet en uke og skulle vært en uke til da terrorangrepet skjedde.

Fikk norsk støtte

Mandag morgen melder AFP at det er rapportert om 22 døde etter angrepet mot Intercontinental Hotel i Kabul lørdag.

– Noen av kroppene er svært forbrente og trenger DNA-tester for å identifiseres, sier talsmann for helsedepartementet, Waheed Majroh.

Myndighetene etterforsker nå hvordan de seks angriperne kom seg gjennom sikkerheten på hotellet.

En ansatt på hotellet har fortalt AFP at han så to pent kledde menn i hotellets restaurant før angrepet begynte.

– Det var rundt 20.30. De satt i hjørnet på hotellet og startet plutselig å skyte, uttalte den ansatte.

Angrepet varte i over tolv timer, før angriperne ble drept av afghanske styrker, med støtte fra norske spesialsoldater.