TALTE: Sigrid Bonde Tusvik under marsjen søndag.
TALTE: Sigrid Bonde Tusvik under marsjen søndag. Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Tusvik: – Metoo er en global gave, ikke en gapestokk

– Metoo er en global gave som må brukes riktig. Ingen heksejakt eller gapestokk, men en tsunami av historier om trakassering, sier Sigrid Bonde Tusvik.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi får bare tåle at noen mener vi surmuler og er hysteriske. Jeg er stolt av å tilhøre et kor som tør å si fra, sa komiker Tusvik da hun åpnet markeringen i forkant av metoo-marsjen i Oslo søndag.

Marsjen i Oslo er én av 124 i 34 land verden over som denne helgen markerer avstand mot seksuell trakassering.

Sigrid Bonde Tusvik åpnet med å fortelle historien om da en mannlig skuespillerkollega la sin penis på låret hennes og hun stilte seg selv spørsmålet hva hun hadde gjort feil.

– Nå er det tid for å bli hørt og trodd, sa Tusvik og siterte Oprah Winfreys «time's up».

Marsjens talskvinne Brit Agnes Sværi minnet om at det er et år siden den første marsjen – som hadde sitt utspring i retorikken fra presidentvalgkampen i USA og det mye omtalte «grab'em by the pussy»-sitatet fra Donald Trump.

– I løpet av 2017 har vi hørt at det ikke bare er presidenter som forsyner seg av kvinner uten deres samtykke. Og til menn vil jeg si – hva om dette hadde handlet om din datter? De aller fleste menn er respektfulle og ordentlige folk, men dere kan ikke lenger være stille, lød oppfordringen.

(©NTB)