Kitty (84) mangler vann, strøm og mobildekning – og det kan vare lenge

Over 5000 husstander er uten strøm i Agder, og vil trolig være det i lang tid framover. En av dem som er rammet er 84 år gamle Kitty Breland.

Agder energi jobber på spreng med å rette feil på strømnettet i Agder, men like fort som feil rettes, oppstår det nye.

Strømselskapet har hele uken hatt høy beredskap og 100 montører ute for å rette feil. De flyr helikopter over linjenettet for å få en bedre oversikt over hvor feilsituasjonene er.

– Det er omfattende feilretting som pågår nå, og i hovedsak skyldes det at det har oppstått nye strømbrudd på grunn av været, forklarer kommunikasjonsrådgiver Yvonne Ødegård i Agder Energi.

Det snør fortsatt lørdag ettermiddag, og værprognosene gjør nå at Agder strøm advarer de 5328 husstandene som fremdeles er uten strøm i området om at dette kan bli langvarig.

De anbefaler derfor alle å ha alternative oppvarmingmuligheter i boligene, og å ha lommelykter og stearinlys tilgjengelig, samt å tappe vann dersom en er avhengig av vannforsyninger.

Fylkesmannens beredskapsledelse og de berørte kommunene er klare for å hjelpe de innbyggerne som trenger hjelp.

Uten vann

Da TV 2 kjørte rundt i strømløse Marnardal i Vest-Agder lørdag, så folk ut til å være ved godt mot.

84 år gamle Kitty Breland mistet strømmen ved 20-21-tiden fredag kveld, og er fremdeles uten strøm. Det gjør at hun har mistet vannet, oppvarming og telefon.

– Jeg er alene og kommer alltids til å klare meg. Det er verre for familier med små barn og liknende, mener hun.

Tidligere i uken måtte hun klare seg i over et døgn uten strøm. Hun håper matvarene i fryseren ikke blir helt tint før strømmen kommer tilbake.

– Men jeg har godt med ved, og om kvelden sitter jeg med stearinlys. Det går helt fint. Det er klart, om det skulle skje noe alvorlig er det ikke så greit, når vi ikke har mobildekning heller, men det skal nok gå bra, sier hun.

Hun sier hun har opplevd et langvarig strømbrudd tidligere også, helt tilbake på 1960-tallet. Da gikk det også helt fint, kan hun opplyse.

Store isklumper

Kittys nabo, Inger Ann Fidjestøl, var ute og inspiserte telefonledningene lørdag. De hadde falt ned, og hadde store istapper på seg.

UTEN STRØM: Inger Ann Fidjestøl. Foto: TV 2
UTEN STRØM: Inger Ann Fidjestøl. Foto: TV 2

– Strømledningene er nok også sånn, og da har strømselskapet en stor jobb foran seg, sier hun.

Agder energi advarer om at feilrettingen kan ta tid, da særlig på grunn av dårlig framkommelighet og mange feilpunkter på linjenettet.

– Om det skulle bli for ille har vi jo mulighet til å kjøre til steder der det er strøm, så vi er jo ikke helt isolert, sier Fidjestøl.

Vakthavende meteorolog hos StormGeo sier til TV 2 at det vil fortsette å snø lørdag, særlig i et stort felt fra Skien, forbi Larvik og ned mot Kristiansand.

– Noen steder vil det komme som regn, men det er snakk om opp mot en halv meter snø, sier Beate Tveitan.

Togene står

Været har også skapt problemer for togtrafikken flere steder.

NSB varsler lørdag ettermiddag at togtrafikken er stengt på strekningen Nelaug-Arendal, Marnardal-Audnedal, samt Skien-Notodden.